Meddig tarthat Adrian Năstase szabadsága?

A hatvan éven felülieknek járó kétharmados kedvezménnyel, a könyvírással és „cselekvő kultúrmunkával” a kiszabottnál jóval hamarabb letudta börtönbüntetését Adrian Năstase. Cinkosai – akik egyébként is nagyobb büntetést kaptak, min ő, a főbűnös – azonban még ma is rács mögött ülnek. Emellett azonban Adrian Năstaséra is újabb börtönbüntetés várhat további pereiben.

A „főnök” szabadon, börtönben a „beosztottak”

Bogdan Popovici, az Adrian Năstasénak törvénytelen választási pénzeket hozó Minőség Trófeájának szervezője hat év börtönbüntetést kapott, akárcsak felesége, Marina, aki ugyancsak részt vett az esemény lebonyolításában.

Bogdan Popovici az eltelt kilenc hónapos időszakban mindössze egyszer láthatta feleségét, holott jog szerint havi egy találkozóra lett volna lehetósége. A börtön igazgatósága megtagadta azonban a további találkozókat. Bogdan Popovici a bukaresti Rahova börtönben tölti büntetését, míg feleségét a târgşori női börtönben tartják fogva.   Jóllehet Adrian Năstase szabadon bocsátásában szerepet kapott az is, hogy a volt miniszterelnök tevékenyen részt vett a foglyok nevelőmunkájában, Bogdan Popovici szerint ilyesmi legfeljebb csak papíron létezik a börtönben. Mint blogjában írja, a foglyok nevelése csak a kimutatásokban létezik, oktatók, pszichológusok is inkább papíron vannak, a valóságban ők nem a foglyokkal foglalkoznak, hanem nem létező munkájukról készítenek kimutatásokat.

Akárcsak Adrian Năstase, aki „politikai fogolynak” mondta magát, Bogdan Popovici is úgy véli, hogy ő csupán áldozata „Adrian Năstase politikai gyilkosságának”.  Popovici a rahovai börtönben egy cellába került Cristian Mihai Vasiléval. Őt szintén a Minőség Trófeája ügyében ítélték szabadságvesztésre. Cristian Mihai Vasile az ítéletkimondásának pillanatában az Egyesült Államokban tartózkodott. Börtönbüntetésének hallatán azonnal hazautazott és önként feladta magát. Ő maga is hat évet kapott. Idén januárban született meg kislánya, Maria.

Ugyancsak hat évet kapott az Állami Építésügyi Felügyelőség egykori főnöke, Irina Jianu is. Büntetését a bacăui börtönben tölti le. Az ítélet kihirdetése után otthon várta meg a rendőrséget, amely bekísérte a börtönbe. Mint a bebörtönzése után egy újságnak adott interjújában elmondotta, még az ítélet kihirdetése előtt az öngyilkosság gondolata foglalkoztatta. „Ennek azonban már vége. Ami most utánam maradt, nem más, mint egy tönkrezúzott család” – tette hozzá.

A Minőség Trófájának egyetlen vádlottja nincs jelenleg börtönben. Diana Gasparovici, az Állami Építésügyi Felügyelőség volt helyettes főfelügyelőjét öt év börtönre ítélték, a nyomára azonban még nem sikerült rábukkanniuk a bűnüldözőknek. A per vége felé ügyvédei azt állították róla, hogy egy idegszanatóriumban van – azóta azonban nyoma veszett.

Fenyegető perek

Adrian Năstaséra jelen pillanatban több per is vár még. A Zambaccian-dossziéban alapfokon három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, zsarolás miatt. Az ügyészek csúszópénz elfogadásával is megvádolták – állításuknak megfelelően 630 ezer eurós csúszópénzt fogadott el, Kínából, a vám megkerülésével behozott értéktárgyak formájában; emellett ingyenes munkákat végeztek számára cornui és bukaresti házában is. Ez alól a vád alól azonban a bírák felmentették, maradt viszont a zsarolás: a volt miniszterelnök megfenyegetette a kínai értéktárgyakat felvásárló román konzult azzal, hogy feltárja titkosszolgálati megbízatását, amennyiben vall a bíróságon. A konzul azonban együttműködött az ügyészekkel.

A dossziéban érintett ad felesége, Dana is, akit a vámőrségnél felhasznált hamis iratok miatt három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek.

A Zambaccian-dosszié igen fontos Adrian Năstase számára. Ha a fölöttes igazságszolgáltatási szerv, amelynek döntése végleges lesz, fenntartja a három éves büntetést, azt már nem teheti meg felfüggesztett formában, mivel Năstasét közben már elítélték egy másik bűnügyben. Az ítéletet tehát csak letöltendő formában mondhatja ki. A Minőség Trófeájában kapott két év és a Zambaccian dossziéban kapott három év közül a súlyosabbat kell letölteni. Ebből levonják a már letöltött börtönbüntetést, így Adrian Năstasénak csak a különbözetet kell majd leülnie.

Adrian Năstasét ugyanakkor illegális lőszertartással is vádolják. Az ügycsomót öngyilkossága nyomán állították össze, amikor is 399 darab, engedély nélkül tartott töltényt találtak otthonában. Az erről összeállított dosszié következtében Adrian Năstase immár visszaeső bűnösnek számít, hiszen ezt megelőzően már véglegesen elítélték a Minőség Trófeája-ügyben.

Mi több, mivel a töltényekkel már régóta rendelkezett, ezért folytatólagos bűncselekménnyel vádolhatják. A fegyvertartással rendelkezők esetében – mint például Adrian Năstasénál – a törvényellenesen tartott töltényekért adminisztratív vagy pénzügyi büntetést róhatnak ki, ezt azonban nem tehetik meg a visszaeső bűnösöknél, akiknek esetében – ha megállapítják a bűntényt – letöltendő börtönbüntetést kell kiszabniuk.

Jogok nélkül

A börtönbüntetés mellett a bíróság további két évre felfüggesztette Adrian Năstase egyes politikai és polgári jogait. Ennek időtartama a törvényesen kirótt büntetés lejártát követő második év végén jár le. Mivel Adrian Năstase két éves börtönbüntetése voltaképpen 2014. június 20-án ér véget, ezért a polgári jogok megvonása 2016 júniusáig érvényes. Eddig az időpontig a volt pártelnök és kormányfő nem lehet tagja egyetlen pártnak sem, nem választhat és nem választható meg.

A bíróság ítéletével Adrian Năstasénak megtiltotta, hogy „közigazgatási hatóságokba, nyilvános választási funkciókba választhasson vagy megválaszthassák”. Ugyancsak nem foglalhat el „olyan funkciót, nem gyakorolhat olyan mesterséget vagy tevékenységet, amelyet bűncselekménye végrehajtása alkalmával felhasznált”.

Emellett egyébként tulajdon pártja, a Szociáldemokrata Párt alapszabályzata is kizárja őt a tömörülésből, hiszen a dokumentum 23. cikkelye értelmében a jogaiktól megfosztott, a végleges bírósági ítélettel, az alkotmány vagy törvények által politikai vagy honpolgári joguktól eltiltott személyek politikai társulása tilos.

Kapcsolódók

Kimaradt?