Brutálisan szigorú lesz az új román KRESZ

Az eddigi legkeményebb romániai közúti forgalmi rendszabályra tett javaslatot a Belügyminisztérium – vélik az új rendszabály miatt máris aggódó autósok. A Közúti Balesetek Áldozatainak Szövetsége szerint azonban az új KRESZ sem hoz majd nagyobb biztonságot a hazai közutakon.

7500 lej a határ

Az új KRESZ-tervezetben előirányzott büntetések elérik a 7500 lejt is. Ezt az összeget például az ittas, a megengedett sebességet túllépő, illetve a gyalogosokat megillető elsőbbséget meg nem adó sofőröknek kell majd kifizetniük – igaz, ez a felső határ, viszont az alsó sem „olcsó”, hiszen azt a belügyi tárca 1575 lejben állapítaná meg, ami azért már egyhavi fizetéssel felérő összeg.

Az 1575-7500 lej közötti büntetéseket eddig csak jogi személyeknek róhatták ki, az új rendszabály szerint azonban természetes személyeket is sújthatnak vele, amennyiben például a gépkocsivezető vére literenként 0,8 gramm alkoholt tartalmaz.

A gyalogosok előnyének meg nem adását eddig 300-375 lej közötti bírsággal büntették, és 30 napra függesztették fel a hajtási jogosítványt, az ittas vezetésért 675 és 1500 lej közötti bírság járt, a hajtásit pedig 90 napra vették el és hasonló büntetést róttak ki az 50 kilométeres megengedett sebesség meghaladásánál is.

A gépkocsivezetőknek az új rendszabály nem csak a pénztárcájukat könnyíti meg: a vétkesek az eddigi három hónap helyett négy hónapra veszítik el hajtási engedélyüket, amennyiben a cselekedetet kihágásnak minősítették, illetve 180 napra függeszthetik fel a KRESZ-t megsértő halálos vagy sebesült áldozattal járó gépkocsibaleset esetében.

Külföldön bejegyzett járművek

Az új KRESZ érinti majd a külföldön beíratott gépkocsik tulajdonosait is. A rendőrség adatainak megfelelően tavaly például 42 ezer, Bulgáriában beíratott gépkocsit tartóztattak fel az utakon az okmányok ellenérzése céljából. A mostani javaslat szerint a külföldön bejegyzett gépkocsik mindössze 30 napig közlekedhetnek Romániában. Az intézkedést már tavaly napirendjére tűzte a parlament, ám az nem kapott zöld utat.

A bevezetendő rendelkezésnek megfelelően a külföldön bejegyzett gépkocsik tulajdonosainak fel kell majd mutatniuk, milyen jogcímen került hozzájuk a gépjármű, az iratot román nyelven hitelesített fordítással együtt kell majd bemutatni. Amennyiben ezek az iratok nincsenek meg, a rendőrség leszedi az autó rendszámtábláját. Emellett a megfelelő iratok nélkül közlekedő járművezető 450-600 lej közötti büntetést is fizet, amelynek összegét 675 és 1500 lej közötti összegre emelik, amennyiben az előírt 30 napon túl sem rendezi az autó beíratását.

A rendszabálynak ezt a kitételét nem alkalmazzák a közúti áruszállítást, illetve a bérelt vagy lízingelt gépkocsit vezető sofőrökre.

Alkoholgőz – leállt motor

Autósok között az már amolyan nyílt titok volt, hogy a büntetéseket nem kell kifizetni – azokat ugyanis nagy valósínűséggel nem hajtja be majd senki. A román rendőrség közúti igazgatóságának adatai szerint eddig a kirótt büntetések alig 35 százalékát fizették be, miközben csupán a jegyzőkönyvek 2 százaléka ellen született bírósági fellebbezés.

Az új KRESZ-nek megfelelően azonban a büntetéseket legtöbb 90 napon belül be kell fizetni. Aki most viszont a büntetés befizetését elmulasztja, az hajtási jogosítvány nélkül marad, így a megbírságolt személynek a befizetést tanúsító számlát azonnal meg kell küldeniük a rendőrségnek, ha nem akarja elveszíteni a jogosítványát.

A KRESZ megsértéséért kirótt büntetés ellen fellebbező bírságát azonban nem emelik fel, egészen a bírósági döntés megszületéséig. A kihágásról készült jegyzőkönyv ellen 15 napon belül lehet fellebbezést benyújtani az illetékes bíróságon, amelyhez az elkövetett kihágás területe tartozik.

A sofőrvizsgákat a jövőben a vizsga teljes útvonalán videokamerákkal rögzítik, amelyeket a vizsgáztató kocsira szerelnek fel. Az új rendszabály értelmében megtiltják a radarjelző készülékek használatát, kötelezővé teszik viszont az alcolock berendezés használatát, amely az alkoholgőzt megérezve nem engedi meg a motor begyújtását.

A nemzeti össztermék másfél százaléka

Jelen pillanatban a közúti balesetek gazdasági és szociális veszteségei elérik Románia bruttó nemzeti össztermékének másfél százalékát. Így tehát a közúti közlekedés biztonságának megnövelése jelentősen hozzájárulhat a bruttó nemzeti össztermék gyarapodásához is – állítják a Belügyminisztérium szakemberei.

A Közúti Balesetek Áldozatai Szövetségének elnöke, Ştefan Răcăşan szerint a túlzott szigor nem jár föltétlenül együtt a közúti biztonság szavatolásával. Szerinte a büntetések nem oldanak meg semmit, az országnak közúti biztonsági országos stratégiára lenne szüksége, amelynek megvalósításába bekapcsolódnak az összes érintett állami intézmények, a törvény szigora mellett a mentalitás megváltoztatására is szükség lenne. Emellett jobb utak, autópályák kellenének.

Románia az Európai Unióba történt felvételekor egyezményt írt alá, amelynek értelmében a közúti balestetek számát 2020-ig 50 százalékkal csökkenteni kellene. A statisztikák szerint azonban Romániában 2010-ben 2474 halálos áldozatot követelő közúti baleset történt, 2011-ben pedig 2363 személy veszítette életét autószerencsétlenségben, tavaly pedig 2018. A halálos áldozatok száma ugyan csökkent, de korántsem a megkövetelt mértékben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?