Miért szivárogtatott Viviane Reding a maszol.ro-nak?

Viviane Reding igazságügyi biztos kinézte magának az Európai Bizottság elnöki posztját, megválasztásának esélyeire pedig a vele régóta ellenséges viszonyban lévő Fidesz jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést. A maszol.ro-n elindított híresztelésekkel a magyar néppártiakkal szemben amúgy is meglévő bizalmatlanság, növekvő elégedetlenség szítása, tehát a Fidesz pozícióinak gyengítése volt az egyértelmű célja – írta csütörtökön az Index.

A magyarországi portál felidézi, hogy a maszol.ro „az igazságügyi biztos közvetlen környezetébe tartozó eurokratára” hivatkozott forrásként, amikor a Fidesz kétséges európai néppárti (EPP) jövőjéről cikkezett. Értesüléseik szerint a lapunk első cikkében emlegetett dubrovniki vacsorán Redingnek egyetlen munkatársa volt jelen: az igazságügyi biztos jobbkezének számító Martin Selmayr kabinetfőnök. „Strasbourgi néppárti forrásaink szerint egyértelmű, hogy csakis ő lehet a cikkben hivatkozott eurokrata, aki az időközben a pártcsalád által hivatalosan cáfolt állításokat sugalmazta” – írják.

Reding egyszer sem szólalt meg

Másnap hivatalos közleményt adott ki az Európai Néppárt és frakciója, melyben tagadták, hogy Daul és Reding, valamint Antonio López-Istúriz White főtitkár vacsoráján szóba került a Fidesz esetleges kizárása. Az Index néppárti forrásai szerint a pénteken megjelent első cikk és állításai komoly belső felhördülést váltottak ki és többekben komoly ellenérzéseket keltettek az EPP-ben Reding biztossal szemben.

„Abban az igen valószínűtlen esetben, ha Reding kabinetfőnöke – vagy bármelyik másik munkatársa – önálló akciójáról lett volna szó, Redingnek a negatív visszhangról egészen biztosan értesülnie kellett legkésőbb szombaton. Ha így történt volna, és a cikkben megjelent állítások nyilvánosságra kerülését maga Reding is ellenzi, vagy a kiszivárogtatással nem ért egyet, akkor egészen biztosan rendet vág beosztottjai között, illetve legalább röviden, de reagál a sajtóban megjelentekre. Egyik sem történt meg” – állapítja meg az Index.

A portál felidézi második cikkünket, amelyben korábbi forrásunkra hivatkozva arról írtunk, hogy Joseph Daul EPP-frakcióelnök és Reding már az esti vacsora előtt négyszemközt tárgyaltak a Fidesz esetleges kizárásáról, mégpedig Daul kezdeményezésére, akihez olyan hírek jutottak el, miszerint a Fidesz „tapogatózó tárgyalásokat” folytat a néppárti padsorokból az ECR-be (Európai Konzervatívok és Reformerek) való átülésről.

Az Index emlékeztet arra, hogy Joseph Daul még aznap, hétfő este levelet küldött lapunknak, kérve annak teljes terjedelemben való közlését. „Hogy a magyar nyelvű sajtóban egyébként marginálisnak számító orgánumban megjelentekre már a második esetben reagál 24 órán belül Európa legnagyobb pártcsaládja, mégpedig a legmagasabb szinten, egyértelműen jelzi: a Néppártban teljes mértékben tisztában vannak vele, honnan származnak, és milyen céllal jelentek meg az említett információk” – vonta le a következtetést a portál.

Az Index érdekesnek nevezi, hogy a maszol.ro-nak írt levelében Daul gyakorlatilag felszólítja Redinget a színvallásra. A következőt írja: „Amennyiben Reding asszonynak vagy tanácsadóinak bármi mondanivalójuk van Magyarországgal kapcsolatban, azt ők is írásban tegyék meg.” Viviane Reding azonban sem az első, sem a második, a környezetéből származó értesülésekre hivatkozó írás napvilágra kerülése után, de még Daul felszólítását követően sem érezte úgy, hogy meg kellene nyilvánulnia.

Ez is azt bizonyítja a magyarországi portál szerint, hogy Reding áll a maszol.ro-n keresztül történő szivárogtatások hátterében. Az igazságügyi biztos pedig a szivárogtatással részben már el is érte azt a célját, hogy növelje az amúgy is meglévő Fidesszel szembeni néppárti bizalmatlanságot. Az Európai Parlametben dolgozó fideszesek elbeszélése szerint strasbourgi folyosói beszélgetések során elő-előkerült a téma, ahogy azzal a kérdéssel is több magyart megállítottak külföldi kollégáik, hogy igaz-e az ECR-be való átigazolásról szóló pletyka.

Akciója nem volt hatástalan

Hogy Reding vélelmezett akciója egyáltalán nem hatástalan, az is jól mutatja, hogy Orbán Viktor kedden este, miután Strasbourgban négyszemközti megbeszélést folytatott Joseph Daullal, több kellemetlen kérdést is kapott a néppárti frakcióülésen. Beszámolók szerint volt olyan képviselő, aki egyenesen megkérdezte a magyar miniszterelnöktől, valóban tervezi-e az ECR-be való átülést.

Az Index által megkérdezettek ugyanakkor nem értettek egyet abban, hogy vajon a Fidesznek a Néppártból való kizárásáról szóló hírek terjesztése pontosan milyen közvetlen célt is szolgál. Az időzítést nyilvánvalóan a szerdai vita befolyásolta – a pártcsaládot is megosztó Orbán Viktor gyakorlatilag egy rendkívül negatív, botrányokkal teli politikai légkörben állt a frakció elé, amikor ismét kiélesedett Magyarország és a Bizottság konfliktusa. Ennek lehetett egy újabb, immár párton belüli élt adni annak az elültetésével, hogy vagy a Néppárt akarja kizárni rövid határidőn belül a Fideszt, vagy a Fidesz állna át kvázi árulóként a brit és lengyel jobboldal csapatához.

Az Indexnek nyilatkozó egyik forrás sem tagadta, hogy maga Reding egy-egy befolyásos néppárti vezetővel vagy csoporttal folytathatott ilyen irányú beszélgetéseket. Az ellenben teljesen kizárt, hogy a témában bármilyen belső megegyezés akár csak körvonalazódna. „Hiába generál ugyanis súlyos belső vitákat Orbán Viktor Magyarországa, akárcsak az Unió egésze, úgy egy uniós pártcsalád esetében is hosszadalmas és bonyolult feladat a különböző érdekek összeegyeztetése, hát még maga a cselekvés” – fogalmaz a portál.

Az ellentétek kiélezése visszaütött

Az Index azt is megállapítja: Viviane Reding mindenképpen fel akarja gyorsítani a folyamatokat, mivel a Fidesszel való konfliktusának elhúzódása rontja bizottsági elnöki esélyeit. Az európai parlamenti választásokra 2014 májusában kerül sor, ami azt jelenti, hogy Redingnek őszre le kell zárnia valahogy ezt a konfliktust és addigra már el kell kezdenie pozitív üzenetekkel építenie magát. A vélemények abban térnek el, hogy az igazságügyi biztos vajon komolyan gondolta-e, hogy már rögtön szakításra tudja vinni a dolgot, vagy csak a Néppárton belüli erőviszonyokat akarta felmérni a mostani afférral.

Az ellentétek túl korai kiélezése azonban visszaütött, Reding  a magyarországi portál szerint nem jól keverte a lapokat: a magyar kérdés úgy került most kedden az EPP-frakció elé, hogy az semmiféle döntési helyzetben nem volt. A magyar alkotmányosságról szóló Tavares-jelentés nyárra készül el, legkorábban akkor kell majd a néppártiaknak színt vallaniuk arról, hogy a pártcsaládon belüli politikai lojalitásuk-e az erősebb, vagy a magyar kormány intézkedései és hozzáállása felett érzett felháborodásuk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?