Elhúzódó kormányalakítási gondok Itáliában

Politológusok szerint minden elképzelhető az olaszországi választások utáN: a balközép Demokrata Párt (PD) vezette kisebbségi kormány; meghatározott célra és időre kinevezett kormány; a gazdasági és politikai válságot kezelő nagykoalíció; a pártok által támogatott szakértői kormány. Ezek közül már mindegyikre volt példa Olaszországban.

Pénteken dönthet az államfő?

Az olaszországi választásokon legtöbb szavazatot elnyerő PD főtitkára, Pierluigi Bersani a pártok vezetőivel lezajlott találkozókon a balközéphez közel álló erőktől támogatást kért, a távol állóktól pedig azt, hogy "ne akadályozzák a kormány megalakulását".

Bersani szerint, ha a pártok támogatják az általa alakítandó kormányt, „lehetőséget adnak a változásra". Hozzátette, hogy a kormányalakítási megbízás számára "politikai felelőssége gyakorlását" jelenteti.marc28foto-1-Bersani

A Demokrata Párt (PD) főtitkára szeretné mielőbb lezárni a pártokkal való egyeztetés folyamatát. Elsősorban szövetségesére, a Nichi Vendola vezette Baloldal, Környezet, Szabadság (Sel) párt támogatására számíthat. Ezzel a tömörüléssel csütörtökön egyeztetné még az utolsó részleteket. Csak ezután megy, tervei szerint pénteken, Giorgio Napolitano olasz elnökhöz, aki arra a kérdésre vár választ, hogy a februári választásokat szenátusi többség nélkül megnyerő PD-Sel képes lesz-e kormányozni.

Nyertes – de nem győztes

Az 5 Csillag Mozgalom (M5S) nemet mondott a Bersani-kormány kívülről való támogatására. Bersani azt kérte, az M5S ne akadályozza meg a kormány felállását. A civil mozgalom parlamenti frakciója viszont bejelentette: arra sem hajlandó, hogy a balközépről szóló bizalmi szavazáson kivonuljon az ülésteremből, így biztosítva, hogy kisebb parlamenti létszámmal Bersani esetleg megkapja a szükséges támogatást.

Bersani az M5S-t felelősségvállalásra szólította fel hangoztatva, hogy országának kormányra van szüksége, és nem az M5S kiváltsága a politika megváltoztatása. Az M5S tagjai úgy fogalmaztak, húsz éve hallgatják ugyanazt a pártoktól, itt az ideje, hogy a választásokon legnagyobb önálló pártként végzett M5S kerüljön kormányra. Beppe Grillo, az M5S vezére azt hangoztatta, hogy a civil mozgalom nem szavaz bizalmat egyetlen kormánynak sem.marc28foto-2-Grillo

Matteo Renzi firenzei polgármester, a választásokon az első helyen végző, mégsem nyertes PD új generációjának képviselője úgy véli, a PD-nek nem szabad alkudozásba bocsátkoznia az M5S-szel. A városatya elképzelésének megfelelően a PD-nek a parlament első ülésén be kellene terjesztenie a pártok állami finanszírozásának eltörlését. Ezzel állíthatja maga mögé a civil mozgalom képviselőit és szenátorait, és ezzel győzheti meg a „politikai osztályba belefáradt" olaszokat arról, hogy a balközép megértette a választások üzenetét.

Renzi szerint a választások után a PD-nek járó 45 millió, a jobbközép Szabadság Népének (PdL) járó 44 millió és az M5S-nek járó 43 millió eurós párttámogatást lakásépítésre kellene fordítani.

Csodát remélve

Politikai megfigyelők szerint azonban Bersaninak nincsen más választása, mint a Silvio Berlusconi vezette PdL való koalíció, de ezt a PD főtitkára korábban kizárta. Bizonyos vélemények szerint Bersani tudja, hogy a PDL nélkül semmilyen módon nem tud parlamenti többséget szerezni, de az utolsókig vár, mintegy csodát remélve. Abban bízik, hogy egyetlen párt sem akar újabb választásokat.

Mások szerint a PD-PdL megállapodás tétje az új köztársasági elnök személye, további véleményeknek megfelelően viszont fogalma sincsen róla, mit tegyen, és ezért akar időt nyerni.marc28foto-3-Berlusconi

A pártoknak nemcsak a kormányról, de a mandátumát április közepén befejező Giorgio Napolitano utódjáról is dönteni kell. A minden oldalnak tetsző, mégis pártok feletti elnök megtalálása talán még a kormányalakításnál is nehezebbnek ígérkezik.

Hogyan látja a sajtó?

A legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera szerint a választások győztese a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S), amely a legnagyobb párt lett, 25 százalék feletti eredménnyel jobban teljesített, mint 1994-ben a politikába akkor berobbanó Silvio Berlusconi és a Hajrá, Olaszország. „Az euroszkeptikus Olaszország nyert, amely nem hisz a gazdasági megszorításokban. A bal- és a jobbközép mellett megjelent egy harmadik pólus, de nem Monti, hanem a radikális, tiltakozó, populista Grillo – írta a lap, hangsúlyozva, hogy a másik győztes Berlusconi, „aki saját túlélésére tett fel mindent és nyert".

Az újság szerint a patthelyzetet előre hozott választások vagy nagykoalíció követheti, esetleg Giorgio Napolitano államfő határozott időre, konkrét célra nevezhet ki új kormányt.

„Itália a cunami után. Grillo robbantott, az ország kormányozhatatlan, a PD összeomlott, de nyert a képviselőházban, a PdL feltámadt" – összegezte a választás utáni helyzetet a baloldali La Repubblica. A napilap „új választások lidércéről" ír, előre jelezve, hogy Berlusconi csak akkor fog belemenni egy nagykoalícióba, ha „büntetlenségi menlevelet" kap érte cserébe.

„Tökéletes vihar" söpört végig a parlamenten, a pártok nem tudtak választ adni az ország valós igényeire – vélte az IlSole24Ore gazdasági napilap, amely szerint az M5S hirdette „Grilleconomy" feszültséget okozhat a piacokon. „Most kiderül, hogy az utcai kiabálást hogyan tudják a civilek politikává változtatni" – írta a lap.marc28foto-Napolitano

Az olaszok a „politikai elittel szemben a hasukkal és szívükkel" szavaztak a torinói La Stampa szerint, amely úgy látja, a balközép nyerni tudott volna, ha a tavalyi előválasztáson Bersanit Matteo Renzire cseréli le.

„A PD öngyilkos lett, az örök Berlusconi végrehajtotta a missziót, és most Napolitano király nem tudja, kinek adja a kormánypálcát" – hangoztatta a jobboldali Il Giornale.

Az olasz választóknak elegük van Európából, és inkább egy populista komikusra meg egy notórius ígérgetőre voksoltak – állapította meg a Die Welt.

A német konzervatív lap szerint Beppe Grillo Öt Csillag Mozgalmának sikerét főleg az országot megrázó politikai botrányok magyarázzák. Ennek köszönhetően kapott az M5S helyből 25 százalékot. Az elnyűhetetlen Silvio Berlusconi vonzerejének pedig szemmel láthatóan sem a szexbotrányok, sem az első fokon kiszabott négyévi börtönbüntetés nem tudott ártani. Irreális választási ígéreteire vevő volt a szavazók jelentős hányada. Úgy tűnik, az olaszok egy részének húsz év után sem lett elege Berlusconiból – írja a Die Welt.

A választások eredménye beláthatatlan következményekkel jár: a tét a Monti-kormány szanálási politikájának eddigi sikere – mutatott rá a bécsi Der Standard. A liberális újság szerint Itália ismét de facto kormányozhatatlanná vált, annak minden hazai és nemzetközi következményével.

Az olaszországi színjáték már régen szétfeszítette egy szórakoztató bohózat kereteit – vélte a Die Presse. A konzervatív osztrák újság szerint amit látunk, az tragédia. Itália azért marad el a lehetőségeitől, mert pocsékul kormányozzák. Egy kormány lejtőre viheti az országot, ha kellően hosszú ideig vezetheti; jó példa erre a nyersanyagokban gazdag Argentína. A politikai csődre immár Olaszország is figyelmeztető példát szolgáltat – hangsúlyozta a lap.

Kimaradt?