Egészségügyi ellátás vidéken: ahol egy intézményre jut 30 ezer beteg

A romániai községekben és falvakban egy egészségügyi intézménynek átlagban 12 ezer személyt kell ellátnia, de olyan intézmény is akad, amelynek 30 ezer páciensről kell gondoskodnia – derül ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból.

Nem újdonság, hogy Románia az orvosi ellátás szempontjából is az utolsók közt kullog Európában. Az országban a szükségesnél kevesebb a kórház, a rendelőintézet, ápolóhiány van, a képzettebb orvosok a nagy része külföldre távozott, ahol nem csak a fizetés nagyobb, de a felszereltség is sokkal fejlettebb, mint idehaza.

Mindez egyaránt érvényes a városi és vidéki egészségügyi hálózatra, de azért faluhelyen a helyzet még rosszabb. a romániai községekben és falvakban egy egészségügyi intézménynek átlagban 12 ezer személyt kell ellátnia, de olyan intézmény is akad, amelynek 30 ezer páciensről kell gondoskodnia. Országos átlagban egyébként több mint tizenegyezer személyre jut egy-egy orvosi egység.

A legrosszabbul Máramaros megye áll

Románia tíz egészségügyi intézménye közül kilenc magánkézben van. Így természetszerűen a magán orvosi egységek (kórház, rendelő, laboratórium) vannak többségben a községekben is. Miközben a városokban működő orvosi egységek csaknem 90 százaléka – 89,4 százaléka – magánkézben van, a falusi környezetben működő gyógyászati intézmények 91,5 százaléka magánegység.

Az állami egységek egyenlőtlenül fedik le az országot, számuk pedig igen kevés. Ilyen szempontból Máramaros megye áll a legrosszabbul, ahol egy-egy állami egészségügyi intézményre 90 ezer beteg jut, de nem sokkal jobb a helyzet Konstanca megyében sem. Az ország megyéinek felében, 25 megyében, faluhelyen átlagosan15 ezer személyt kell ellátnia egy-egy állami egységnek.

Szatmár, Neamț, Călărași, Vaslui és Galac megyében 30-50 ezer személyre jut egy-egy állami egészségügyi egység. Az országban kilenc olyan megye van – Bihar, Maros, Brassó, Kovászna, Suceava, Botoșani, Ialomița, Olt, Teleorman –, ahol az állami egészségügyi intézményeknek átlagosan 20-30 ezer ember kell kiszolgálniuk. A legjobb a helyzet ilyen szempontból Argeș megyében, ahol 13700 betegre jut egy-egy állami orvosi egység faluhelyen.

Országos viszonylatban átlagosan 11 774 személy kell kiszolgálniuk faluhelyen az állami orvosi intézményeknek. A magánszektorban az arány valamivel jobb: 961 falusi lakosra jut egy-egy magán egészségügyi egység.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint faluhelyen jelenleg közel 22 ezer orvosi egység működik – ez 36 százalékát jelenti az összes egészségügyi intézménynek

A falvakban is terjeszkedik a magánszektor

A Magán Orvosi Szolgáltatások Munkáltatói Szövetségének elnöke, Cristian Holoboc szerint a magán orvosi ellátás arra törekszik, hogy minél közelebb kerüljön a potenciális betegekhez, ezért fokozott hangsúlyt helyez arra, hogy minél több orvosi egység működjék faluhelyen is. Ezért arra törekszik, hogy növelje a falusi környezetben működő családorvosi kabinetek, orvosi laboratóriumok számát, hogy a falvak lakóit mentesítse az utazástól.

Cristian Holoboc adatai szerint az utóbbi években a magánszektor az egészségügyben azt a célt tűzte maga elé, hogy minél több általános orvosi szolgáltatás nyújtó egység létesüljön a falusi környezetben. Ezekben sikerül felmérni az emberek általános egészségügyi állapotát, az orvosok elvégezhetik a rutinvizsgálatokat, illetve elirányíthatják a betegeket a megfelelő kórházakba.

 

Kimaradt?