A romániai bürokrácia kórképe: halállal végződött a Belgiumba szállított égési sérült kálváriája

Romániában akár emberéletek múlhatnak a lelkiismeretlen, a rendelkezéseket betű szerint értelmező irodakukac bürokratákon. Ezt kiválóan példázza a hosszas kálvária után égési sebekkel Belgiumba szállított fiatalember esete, aki csütörtökön végül belehalt a sérüléseibe.

Megdöbbentő, hogy a 65 halálos áldozatot követelő Colectiv-tragédia után három évvel sincs megoldva Romániában a súlyos égési sebeket szenvedők kezelése és gyógyítása. Ezen is múlott egy Piatra Neamț-i robbanásban megsebesült férfi élete, aki testének 75 százalékán szenvedett égési sebeket. A 28 éves fiatalembert sürgősen meg kellett volna műteni, de ez Romániában nem volt lehetséges. Az országban ugyan három szakosított központ működik, de 11 ággyal. Más kórházakban hiányzik az égési sérültek tökéletes elkülönítéséhez szükséges infrastruktúra.

A belga kórház nem bízott a román államban

A férfi egy liberális képviselőnek, Pavel Popescunak köszönhetően kapott egy esélyt az életre. A politikusnak kétnapos erőfeszítésébe került, hogy a sérültet egy belgiumi kórházba szállítsák. A Facebook-oldalán és a sajtónak is beszámolt arról, hogy milyen elképesztő bürokratikus akadályokba ütközött.

Miután ismerősei révén tudomására jutott a Piatra Neamț-i fiatalember esete, Pavel Popescu nyomban kapcsolatba lépett egy belgiumi orvos ismerősével, Serge Jennes-szel, aki annak idején segített a Colectiv klub sebesültjein is. Még aznap este telefonált az egészségügyi miniszternek, Sorina Pinteának is, aki – dicséretére legyen mondva – azonnal beleegyezett a sérült Belgiumba történő átszállításába. Az erre vonatkozó kérés rendjén meg is érkezett Raed Arafathoz, a belügyminisztérium illetékes államtitkárához és Serge Jennes-hez. A sérült kálváriája ezután kezdődött.

Pavel Popescu ugyanis még aznap este egy sms-t, majd telefonhívást kapott a belga orvostól, aki közölte: a kórház nem fogadhatja a sérültet, mivel Románia adós maradt a júliusban az intézményben ápolt két román bányász kezelési költségeivel, a Piatra Neamț-i sérült kórházi költségei pedig további 15 ezer euróba kerülnek.

A képviselő mindenesetre elküldte a belga kórházhoz a sérült személy adatait, amelyeket Sorina Pinteától kapott meg, közben igyekeztek megoldásokat találni a kilátástalannak tűnő helyzetre. Első ötlenként az egészségügyi tárca nevében garancialevelet küldtek volna a belga kórháznak, amelyben a román állam vállalja a költségek megtérítését. A belga kórház hallani sem akart erről, mivel a két bányász esetében is hasonló levelet kaptak a román illetékesektől, de pénzt azóta sem láttak.

Ekkor a WhatsAppon keresztül amolyan „válságközpontot” létesítettek a belga orvos, az egészségügyi miniszter, a Belgiumban élő és a Colectiv áldozatain segítő Ramona Strugariu és a sürgősségi orvosi beavatkozások igazgatóságának vezetője, Călin Alexandrescu részvételével. Eldöntötték, másnap átutalják a belga kórháznak a kérdéses összeget.

Csakhogy Belgiumban ünnepnap volt, a charleroi-i kórház igazgatója nem tudta ellenőrizni a banki átutalást. Ráadásul közölte: az újabb beteget csak akkor tudják fogadni, ha a román állam megküldi a két bányász 28 ezer eurós kezelési költségeit is, a kórház nem hajlandó kivételt tenni, mivel nem bízik Bukarestben.

A kormányfő személyes beavatkozására volt szükség

Pavel Popescu kétségbeesetten telefonált újra Sorina Pintea miniszternek, és ekkor beindult a romániai bürokrácia gépezete is. Miközben egy ember élete forgott kockán, az egészségbiztosítási pénztár és a nyugdíjpénztár azon vitatkozott, hogy kinek kell fizetnie, tekintve, hogy a két bányász balesete munkabalesetnek minősült.

A politikus sorra telefonált a munkaügyi miniszternek, Olguța Vasilescunak – akinek alárendeltségébe tartozik a nyugdíjpénztár –, Viorica Dăncilă kormányfőnek és a nagyobb kormánypárt vezetőjének, Liviu Dragneának. Egyikük sem válaszolt a hívásaira.

Pavel Popescu ekkor elhatározta, személyesen megkeresi a miniszterelnököt, és egyszerűen benyitott az ülésterembe, ahol azonban addig már véget ért véget a kormányülés. Nelu Barbu államtanácsos segítségével sikerült valahogy eljutnia a kormányfő szárnysegédjéhez, aki közölte: a miniszterelnököt nem lehet elérni, mivel két percen belül találkozója van.

A képviselő azonban hajthatatlan volt, és közölte: a két percből egy perc az övé, majd a szárnysegéd kérésére vázolta a helyzetet, amelyet csak a kormányfő oldhat meg. Így végre sikerült elérnie, hogy Viorica Dăncilă, a romániai bürokrácia feje fölött átnyúlva engedélyezte az egészségügyi tárcának a kifizetést, így átutalhatták a 28 ezer eurót is.

Sírt az egészségügy miniszter

Ha valaki azt hiszi, hogy ezzel megoldott a helyzet, tévedett. A belga kórház igazgatója az ünnepnap miatt ezt a második átutalást sem tudta ellenőrizni. Újabb telefonok: Pavel Popescu felhívta az egészségügyi minisztert, aki telefonált Románia belgiumi nagykövetségének, majd telefonon átszólt a belga egészségügyi minisztériumnak, Ramona Strugariu pedig személyesen kereste fel a kórházigazgatót, akit a politikus is felhívott.

Eközben felszállásra készen várakozott a Készenléti Főfelügyelőség, a SMURD mentőszolgálat és a védelmi minisztérium által előkészített repülőgép, amelynek azonban meg kellett várnia a belgiumi kórház beleegyezését, a kapcsolattartó személyt és a jelentést charleroi-i repülőtér időjárási viszonyairól. Végre a délutáni órákban felszállhatott a repülőgép, fedélzetén a sérülttel.

Miután a beteg Belgiumba került, Pavel Popescu nyilvánosságra hozta: az egészségügyi miniszter szó szerint sírva panaszolta el neki telefonon, hogy egy teljes éjszakát a romániai hivatalnokok bürokráciájával kellett hadakoznia. Sorina Pintea egy sajtótájékoztatón ezt meg is erősítette. „Valóban nagy izgalmakon mentem keresztül, amíg az égési sérültet sikerült Belgiumba szállítani” – jelentette ki.

Meghalt a fiatal

A történet azonban végül rosszul ért véget. Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy csütörtökön meghalt a belgiumi kórházban a 28 éves fiatalember. Sorina Pintea egészségügyi azt nyilatkozta, hogy mindent megtettek a páciens életének megmentése érdekében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?