Megtakarítás és vásárlás: jelentősek a nemek közötti eltérések Romániában

Bár a férfiak átlagos életkora alacsonyabb a nőkénél, sokkal takarékosabbak és jobban és spórolnak nyugdíjas korukra; a nők azonban beosztóbbak a férfiaknál – derül ki az OTP Bank Romania által megrendelt felmérésből.

A nők 54 százaléka állította, hogy rendszeresen pénzt takarít meg, szemben a férfiak 66 százalékával. A megkérdezett férfiaknak csupán a 26 százaléka mondta, hogy az utóbbi hat hónapban nem sikerült egy banit sem félretennie, míg a nők 44 százaléka volt ebben a helyzetben.

Ezzel magyarázható az is, hogy a férfiak 25 százaléka, ha váratlanul állás nélkül maradna, több mint kilenc hónapig meg tudna élni megtakarításaiból, 23 százalékának pedig 3-5 hónapig lenne elegendő pénze. A nők 29 százaléka viszont 1-2 hónapig élhetne megtakarított pénzéből, 39 százalékának pedig még egy hónapig sem lenne elegendő pénze. A nőket azonban jobban foglalkoztatja, hogy miként lehet beosztani a pénzt a fizetésig: 15 százaléka törődik ezzel a férfiak 11 százalékával szemben.

A férfiak 19 százalékát foglalkoztatja az, hogy mennyi pénze lesz majd nyugdíjasként – a nők 17 százalékát érdekli mindez, mi több, 70 százalékuk nyugodtan tekint nyugdíjas kora pénzügyi helyzete elé. A férfiaknak viszont mindössze 54 százaléka vallotta azt, hogy nyugodtan várja a nyugdíjas korát, mert biztos benne, hogy nem lesznek anyagi gondjai.

A közvélemény-kutatást a Nevelés Joga Alapítvány végzezte el augusztus 22. és szeptember 24. között 1000 fős, 18 éven felüli személyekből álló mintacsoporton. A megkérdezettek 48 százaléka felsőoktatási végzettséggel rendelkezett, 16 százaléka pedig gazdasági profilú egyetemet végzett.

A nők pontatlan adósok

A nők 51 százaléka nem rendelkezik hitelkártyával, a férfiaknál az arány 38 százalék. Ráadásul a nőknek mindössze 19 százaléka fizeti vissza határidőre a felvett összeget, szemben a férfiakkal, akiknek 32 százaléka bizonyult pontosnak a pénzek visszafizetésénél.

A férfiak 53 százaléka saját pénzügyi forrásból fedezné a nagyarányú lakás-felújítási munkálatokat, vagy a tartós háztartási gépek megvásárlását, a nőknek viszont csak 41 százaléka állította ezt. A családhoz anyagi segítségért ilyen esetben a nők 25, a férfiak 13 százaléka, bankkölcsönhöz pedig a férfiak 13, a nők 6 százaléka fordulna.

A nők 42 százaléka, ha nem rendelkezik kellő pénzzel, elhalasztja vásárlásait arra az időszakra, amikor már megfelelő pénze lesz; a férfiak 38 százaléka azonban úgy vélekedik, ha a termékre szüksége van, akkor mindenképpen meg kell vásárolnia.

Vásárlási szokások férfiaknál és nőknél

A romániai nők 60 százaléka azért vásárol meg valamit, mert másnak is van, 59 százaléka akkor, ha szüksége van a holmira, 48 százalék pedig akkor, ha a termék divatos. A férfiak legnagyobb része, 57 százaléka maga is pragmatikusabban gondolkodik: szintén csak olyan dolgokat vásárol meg, amelyekre szüksége van. Igaz, 54 százalékuk azért is vásárol, mert másak is van a termékből, 54 százaléka pedig vásárlásánál a divatra is hivatkozik.

Az életbiztosítások esetében – a gépkocsi- is lakásbiztosítás kivételével – a megkérdezettek nagy része tanácstalannak mutatkozik. A nők 58 százaléka és a férfiak 55 százaléka nem rendelkezik életbiztosítással, a nők 68 és a férfiak 54 százaléka pedig balesetbiztosítással.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?