Ingatlanrestitúció: kinek, mikor, mennyit?

Közvitára bocsátották a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatását szabályozó törvénytervezetét. A jogszabály szerint a természetben visszaszolgáltatható ingatlanok visszaadási határideje 2016., a pénzbeli kártérítési kéréseket pedig 2017-től oldják meg, évi 14 százalékos kifizetéssel. A törvénytervezetért a Pont-kormány felelősséget vállal a parlament előtt.

Természetben: a határidő 2016.

A törvény elsődleges tennivalóként jelöli ki a természetben történő visszaadást, amire a határidő 2016. január 1. A visszaszolgáltatást több szakaszban bonyolítják le: így sor kerülhet helyi szinteken a természetben történő visszaadásra, lehetnek esetek, amikor központi szinten meghatározott pontokat adnak, illetve, az állami alapból történő ingatlanoknál sor kerülhet az ezekkel a pontokkal történő licitálásra, végül pedig a pontokat 2017-től lehetne készpénzre váltani, évi 14 százalékos kifizetéssel.

A törvény életbe lépése előtt a Visszaszolgáltatásokat Megállapító Központi Bizottság által már megoldott dossziék esetében megítélt, illetve a törvény életbe lépése előtt végleges és visszavonhatatlan bírósági döntéssel megítélt pénzösszeget 2014. január 1-jei dátumtól számítva 5 éven át fizetik vissza, egyenlő részletekben. A törvénytervezet szerint egy-egy részlet nem lehet kisebb 5000 lejnél.

Kérelmek és rendelkezésre álló területek

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy „a törvény életbe lépésig benyújtott és meg nem oldott kérések megoldása esetében a törvény által felhatalmazott entitások hozzák meg elfogadó vagy elutasító döntésüket", a következőképpen: 2500-nál nem több kérés esetében az entitásoknak 12 hónap alatt kell megoldaniuk a kéréseket. 2500 és 5000 kérésnél a határidő 24, 5000-nél nagyobb kérésszám esetében pedig 36 hónap. A határidőket 2014. június 1-jétől számítják.miko kollegium

Amint már szó volt róla, a törvény a természetbeni visszaadások számára biztosít elsőbbséget, amelyeket helyi szinten 2016-ig be kell fejezni. Valamennyi közigazgatási-területi egység esetében helyi bizottságot létesítenek, amelynek feladata a rendelkezésre álló, visszaszolgáltatható területek felleltározása lesz. A helyi, majd központi szinten végzett felleltározással 2014. március 1-jéig kell végezni. Ezt követően az Országos Kataszteri és Ingatlan Ügynökség helyi, továbbá országos szinten elvégzi a kérelmek illetve a rendelkezésre álló területek összehasonlítását.

A későbbiek folyamán a helyi és megyei tanácsok hatáskörébe tartozik valamennyi visszaszolgáltatási kérés megoldása, a tulajdonba helyezés illetve a tulajdonlevelek kiadása. Erre a határidő 2016. január 1-én jár le.

Pont, rács, licitáció

Ott, ahol a visszaszolgáltatást nem lehet természetben megoldani, központi szinten felmérik az ingatlant. Ezt, a törvénytervezet értelmében, a jogszabály életbe lépését követően alkalmazandó, pontszámokban kifejezett jegyzői rács alapján, a miniszterelnöki kancellária mellett létesülő országos bizottság titkársága végzi el. Egy pont egy lejt ér.

A törvénytervezet kivételt is tartalmaz. Az országos bizottság titkársága, az ügycsomók elemzését követően, elrendelheti a törvény által meghatalmazott entitás döntése alapján megítélt szintű intézkedések érvényesítését, vagy érvénytelenítését, az inflációs mutatóknak megfelelően.

Ugyanakkor a kompenzációs döntések jogosultjai a döntésben foglalt pontszámukat az Országos Alap által országos szinten szervezett licitációkon való részvételükkel érvényesíthetik, 2016. január 1-jét követően. Az árveréseket hetenként szervezik majd meg az Országos Kataszteri és Ingatlan Ügynökség központi székházában, videokonferencia formájában.

85 százalékos adókulcs

A pontjaikat érvényesíteni nem tudó tulajdonosoknak is módjuk van készpénzhez jutni, de csakis 2017. január 1-je után. A kompenzációs döntés átvételét követő 3 éven belül – de semmiképpen sem 2017. január 1-je előtt – a tulajdonos bebizonyíthatja, hogy legalább két országos tulajdonlicitáláson részt vett, ám nem sikerült pontjait érvényesítenie. Ebben az esetben megkaphatja a pontok ellenértékét. Így a tulajdonosnak joga van évente kérni a Országos Restitúciós Hatóságtól érvénytelenül marad pontjai 14 százalékának megtérítését.sed1

A törvénytervezet értelmében az utolsó részlet 16 százalékos lesz. A jogszabály azonban 85 százalékos adókulcsot ír elő azok számára, akik kompenzációs pontokat vásárolnak meg a volt tulajdonosoktól. Ez utóbbi rendelkezés egyaránt vonatkozik természetes és jogi személyekre, más entitásokra, akik nem voltak tulajdonosok, illetve nem a tulajdonos törvényes és végrendeleti örökösei. A megadózásra kerülő vagyonrészt a kapott pontok pénzértéke és a volt tulajdonosoknak, illetve törvényes és végrendeleti örökösöknek kifizetett összeg közötti különbség jelenti.

Az előírt határidő be nem tartásáért kiróható büntetés 10 ezer és 100 ezer lej között változik. A büntetés felső határát egy korábbi tervezet még 500 ezer lejben állapította meg.

Kimaradt?