Ezt érdemes tudni, ha olcsóbb áramszolgáltatóra akar váltani

Már közel 1,2 millió felhasználó vásárol villamos energiát a szabadpiacról – tájékoztat az Agerpres az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) adataira hivatkozva. Romániában 2018. január elsejétől liberalizálták a villamos energia árát, ám még mindig van lehetőség arra, hogy a lakosság szabályozott áron vásároljon elektromos áramot.

2016 végére 128 692 ezer háztartás élt a szabadpiaci villamosenergia-ár lehetőségével, 2017 végére ez a szám 901 854-re, 2018 első három hónapjában pedig 1 189 528-ra nőtt. Országszerte összesen 8,5 millió háztartási és 342 727 ipari fogyasztót tartanak nyilván.

Fontos tudnivalók

Az ANRE hivatalos oldalán közölt összehasonlító adatok szerint jelenleg legalább húsz olyan szolgáltató van, amely alacsonyabb áron értékesíti a villamos energiát a szabályozott árhoz képest. Az ANRE oldalán feltüntetett ár viszont csak az energia ellenértékét tartalmazza, ehhez még hozzáadódnak a szolgáltató önköltségei (például szállítás, ÁFA, jövedéki adó stb.) – tájékoztat az economica.net. Ám az önköltségekkel együtt is kevesebbe kerül sok piaci szereplőnél a villamosenergia-szolgáltatás, mint a szabályozott áron értékesítetté.

Rizikófaktor, hogy a szabadpiacról beszerzett energia ára folyamatosan változhat, akár nőhet is. Éppen ezért érdemes folyamatosan nyomon követni az árakat, és ha úgy ítéljük meg, szolgáltatót válthatunk. Fontos, hogy mielőtt aláírnánk bármilyen szerződést, az apró betűs részt is olvassuk el, különben meglepetés érhet az első számlaösszegnél. A szolgáltató-váltás ingyenes, és 21 nappal a szerződés megszakítása előtt kell értesítenünk a szolgáltatót, hogy már nem szeretnénk tőle vásárolni a villamos energiát.

Amennyiben egy szolgáltató csődbe megy, és már nem tud villamos energiát nyújtani, az ANRE kijelölt olyan szolgáltatókat, amelyek átveszik az ügyfeleket. Ezt követően választhatunk egy másik szolgáltatót. Bővebb információkat az ANRE ügyfélszolgálatától kérhetünk.

Kapcsolódók

Kimaradt?