Visszakozott a kormány, mégsem lesz gázárcsökkentés

Visszavonta a pénzügyminisztérium azt a tervezetét, amellyel ismét bevezették volna a hazai kitermelésű gáz árának szabályozását.

A rendelettervezet szerint 2021. június 30-ig a megawattóránként 55 lejben határozták volna meg a hazai gáz értékesítési árának felső határát. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter szerint azért lett volna erre szükség, mert a romániai gázpiacon "nincs igazi verseny", a romániai földgáz 95 százalékát kitermelő két legnagyobb vállalat felváltva emeli árait a tavalyi árliberalizáció óta. Múlt csütörtökön, nem sokkal a tárcavezető bejelentése után, az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) közölte, 5,83 százalékkal nő a lakossági gáz ára. A szolgáltatók már negyedik alkalommal emeltek árat a tavaly áprilisi gázár-liberalizáció óta.

A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint tavaly április óta a lakossági földgáz ára 29,5 százalékkal emelkedett, a drágulás pedig jövő márciusig elérheti a 33,75 százalékot. Az árképzés egyik összetevőjeként a belföldi kitermelésű gáz ára megawattóránként a tavaly áprilisi 70,93 lejről mostanig 77,72 lejre emelkedett. A pénzügyminisztérium azzal számol, hogy jövő márciusig a hazai gáz ára 80,25-re, míg az import gáz ára 94,58 lejre emelkedik.

Visszakoztak

A tervezet a hét végén lekerült a minisztérium hivatalos oldaláról. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter a javaslat visszavonása után csak annyit mondott a sajtónak, hogy a témára visszatérnek, amikor "mindenki felkészült lesz rá". Hozzátette, ez akár évek kérdése is lehet.

A kormány javaslatát a Tulajdonalap (Fondul Proprietatea) is bírálta. A alapnak jelentős részvényei vannak a többi között a Petrom, a Nuclearelectrica és a Hidroelectrica vállalatoknál. "Mint befektetők meg vagyunk lepve, hogy a kormány egy tollvonással eltörölné évek munkáját, Románia nemzetközi hitelét" - mondta a Ziarul Financiarnak a Tuladonalap menedzsere, Johan Meyer. Emlékeztetett, hogy sokak mellett a hazai és nemzetközi befektetők, a magánnyugdíjalapok is befektettek a Romgazba és az OMV Petromba.

A tervezet bejelentések hatására múlt héten több mint három százalékot estek a hazai gázpiacot uraló energiavállalatok - a Romgaz és az OMV-Petrom - részvényei, de a gázszállítási rendszerüzemeltető, a Transgaz papírjai is az előző napinál 0,9 százalékkal alacsonyabb áron cseréltek gazdát.

Kapcsolódók

Kimaradt?