FRISSÍTVE - Tényleg csökkenhet 30 százalékkal a hazai gáz ára

A pénzügyminisztérium honlapján közölt határozattervezet szerint a következő három évben 55 lejben maximalizálná a kormány a hazai kitermelésű földgázból származó energia Mwh-kénti árát. Jelenleg a gáz tőzsdei átlagára 77,7 lej. FRISSÍTÉS: Az ANRE alelnöke szerint nem kivitelezhetetlen a javaslat. 

A pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a határozattervezetet a tárca az energetikai minisztérium képviselőivel közösen dolgozta ki. Az indoklás szerint a 2017. április elsejei árliberalizáció óta 29,5 százalékkal emelkedett a földgáz ára, jövő márciusban pedig ez az arány eléri majd a 33,75 százalékot. „Ezért van szükség a hazai kitermelésű földgáz árát maximalizáló jogszabályra” – olvasható a közleményben.

A határozat indoklása szerint a gáz átlagára 2019 márciusára pedig eléri a 80,25 lejt. Az előrejelzések szerint az import gáz ára 2019 márciusában 94,58 lej/MWh lesz. A hazai gázpiacot uraló két nagyvállalatnak együtt 95 százalékos részesedése van (a Romgaznak 48,88 százalék, az ÖMV Petromnak 46,08 százalék).  A román piacon hét termelő, öt importőr, két raktározó és 87 elosztó van jelen. Az országban 3,7 millió fogyasztó van rácsatlakozva a földgázhálózatra, amelyből 3,4 millió háztartás. 

A kormány szándékairól beszámoló HotNews portál emlékeztet arra, hogy a határozattervezet ellentmond több uniós irányelvnek, sőt a 123/2012-as elektromos energia és földgáz törvénynek is, amely szerint az energiaárakat csak „rendkívüli helyzetben”, és legtöbb fél évre maximalizálhatja a kormány. Ugyanakkor a határozattervezetet nem bocsátották közvitára a minisztérium honlapján, hanem egy közleményben számoltak be róla. A portál emlékeztet, hogy Románia vállalta az energiaárak liberalizálását. 

Nagy-Bege Zoltán: nem mond ellent a törvénynek

FRISSÍTÉS: Az Országos Energiaszabályzó Hatóság (ANRE) alelnöke, Nagy-Bege Zoltán a Maszolnak elmondta, a kormány tervezete nem a 123/2012-as törvényen alapul, a versenytörvény alapján maximalizálnák a földgáz árát. Tehát a versenyhivatal az a felelős szerv, amelynek a tervezetet véleményeznie kell. Hozzátette, a 123/2012-es törvény előírja, hogy az árakat a kormány az ANRE javaslatára maximalizálhatja, de a tervezet nem erre hivatkozik, így a hatóság nem kapott felkérést a javaslat véleményezésére.

A versenytörvény 4. cikkelyének 2 bekezdése szerint a kabinet legtöbb három évig tartó időszakra határozattal szabályozhatja az árakat azokban a gazdasági ágazatokban, amelyekben egy törvény hatására vagy monopóliumhelyzet miatt nincs piaci verseny. Ez az időszak évente egy évvel meghosszabbítható, ha a kormányhatározat alapjául szolgáló körülmények fennállnak.

Nagy-Bege Zoltán szerint a kérdés inkább az: van-e elég törvényes alap ahhoz, hogy a versenytanács rábólintson a tervezetre. Az ANRE alelnöke elmondta, hogy a versenytörvény az uniós irányelvek átültetése céljából született, „ezért ha egy ilyen cikkely szerepel a versenytörvényben, akkor valószínűleg nem mond ellent az uniós irányelveknek”. A legnagyobb hazai földgázkitermelők állami kézben vannak, illetve állami részesedéssel működnek – tette hozzá.

A szakember emlékeztetett, jelenleg nem áll annyi hazai földgáz a rendelkezésünkre, hogy téli időszakban lemondhassunk az import gázról, ennek árát viszont teljes mértékben a piac határozza meg.  

Pénzügyminiszter: kommunista intézkedésnek tűnhet

A gázár maximálása első látásra kommunista intézkedésnek tűnhet, de a konkurencia hiánya miatt szükségszerű, mert a szolgáltatók kényük-kedvük szerint emelik az árakat - nyilatkozta csütörtökön Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

„Egyesek azt mondják, hogy ez kommunista gyakorlat. Valóban, első látásra úgy tűnhet, hiszen az állam akarja szabályozni a piacot ahelyett, hogy helyet engedne a szabad versenynek. Melyik szabad versenynek? Két nagy szolgáltató van, amelyek felváltva növelik az árakat. A vállalt beruházásoknak egyelőre nyoma sincs, de az árak nőnek, a polgárok és a gazdaság pedig fizet. S akkor vannak, akik azonnal nekünk ugranak, mintha más országban élnének, hogy ez kommunista gyakorlat. Nekem semmilyen közöm nem volt a kommunizmushoz” - szögezte le Teodorovici.

A csütörtöki kormányülésen a kabinet asztalára került, de még nem fogadják el - mondta a pénzügyminiszter. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?