Hamarosan megnyílnak az uniós pályázatok a gazdák számára

Július és szeptember periódusában több szakaszban nyitják meg a pályázatokat az agrárfejlesztések előtt – a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium tájékoztatása szerint csaknem 846 millió eurós alap áll azok rendelkezésére, akik az országos vidékfejlesztési program keretében szeretnének pályázni.

A Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség Hargita megyei kirendeltségének vezetője, Ioan Hîrb elmondta: a gazdák leginkább a mezőgazdasági kitermelésre, fejlesztésre vonatkozó pályázatok kiírását várják. „Ezek a kiírások a növénytermesztéssel, állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságokat érintik. Lehetőség lesz például felszerelések, gépek beszerzésére” – mondta Ioan Hîrb. A minisztérium közlése szerint erre a célra 303 millió eurót különítettek el, ebből 79 millió eurót a növénytermesztők hívhatnak el. 26 millió eurót kimondottan a hegyvidéki gazdáknak szánnak, 165 millió eurót az állattartók hívhatnak le. A családi és a kis gazdaságok számára 59 millió eurót különítettek el.

Szintén népszerű a fiatal gazdáknak szánt támogatás, hogy elindíthassák mezőgazdasági vállalkozásukat. Erre a célra 11 millió euró hívható le. A fiatal gazdák akár 40-50 ezer eurót is elnyerhetnek egy pályázattal, a gazdaság értékétől függően. A kis gazdaságok külön is pályázhatnak, 51,5 millió euró áll rendelkezésükre. Egy pályázattal 15 ezer euró is lehívható.

Ugyancsak népszerű a termények feldolgozására és értékesítésére nyújtandó támogatás - erre a célra 203 millió eurót különítettek el. Öntözőberendezésekre is lehet pályázni.

Ioan Hîrb elmondta, egyelőre még nem tudni pontosan, mikor is nyújtatók be a pályázatok, a minisztérium csak az időszakot közölte. Éppen ezért érdemes figyelni a minisztérium hivatalos oldalát további információkért.

Kapcsolódók

Kimaradt?