Az internetre költöznek a szolgáltatásai – itt az első romániai digitális bank

2018 végéig az ING megszünteti valamennyi hazai fiókját, átutalásokat kizárólag interneten végezhetnek majd az ügyfelek, s így nyithatnak majd számlát, igényelhetnek hitelt is.

A bank rövidesen nem egy hely lesz, hanem egy cselekvés, jelentette ki néhány éve megjelent egyik könyvében Brett King, az íróként is közismert ausztrál bankár. A szakember a hitelintézetek digitalizációjára utal, amely egyre kevésbé teszi szükségessé, hogy az ügyfél átlépje egy bankfiók küszöbét.

A digitális szolgáltatások tekintetében a hazai bankok többsége együtt mozog a nemzetközi trendekkel, felkínálják a klienseknek az internetes átutalás, az érintőkártyával-, karpereccel- vagy telefonról végrehajtott fizetés lehetőségét.

Kevesen bankolnak interneten idehaza

Annak ellenére, hogy kevesebb időbe kerülnek, s olcsóbbak is, mint a klasszikus ügyintézés, idehaza egyelőre az ügyfelek közül nagyon kevesen élnek a banki digitalizáció adta lehetőségekkel. Az Európai Unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak az adatai azt mutatják, hogy 11 év alatt Romániában meghétszereződött azok száma, akik interneten keresztül intézik a banki ügyeiket.

Ez káprázatos fejlődésnek tűnik, valójában mégsem az, az internetes bankolás ugyanis a 16 és 74 év közötti lakosság csupán 7 százaléka használja. A vizsgált időszakban egy olyan év is volt, 2012, amikor a felhasználók aránya csökkent, 4-ről 3 százalékra. Tavaly 2 százalékos volt a növekedés 2016-hoz képest. A jelenlegi 7 százalék nagyon kevés, figyelembe véve, hogy a hazai háztartások közel 70 százalékában van internet. További furcsaság, hogy az internettel rendelkező ügyfeleknek körülbelül a fele rendszeresen ellenőrzi, hogy mennyi pénz van a számláján, ám semmiféle digitális tranzakciót nem végez.

Az internetes bankolás terén utolsó előtti helyen állunk Európában, mint sok más területen, ebben is csak Bulgáriát előzzük meg, ahol a lakosság 5 százaléka használja a szolgáltatást. A banki digitalizáció éllovasa Izland, ahol az emberek 93 százaléka kizárólag interneten intéz pénzügyi tranzakciókat. Az élbolyban kizárólag gazdag északi országok tanyáznak: Norvégia (92 százalék), Dánia (90 százalék), Hollandia (89 százalék), Finnország (87 százalék) és Svédország (86 százalék). Az uniós tagországok átlaga 51 százalék.  

Szintet lépett az ING

A szakemberek a digitális banki szolgáltatások népszerűségének gyors növekedésére számítanak az elkövetkező időszakban. Véleményüket többek között arra alapozzák, hogy a Bankok Romániai Egyesületének az adatai szerint három év alatt a PIN kód beütése nélkül használható érintőkártyák száma is ugrásszerűen megnőtt, 1,5 millióról mintegy 3,5 millióra.

A szükség szintén sok embert fog rábírni az internetes bankolásra, mivel a hitelintézetek, költségeiket csökkentendő, egyre több kirendeltséget zárnak be. Ebben az ING jár az élen, mely a közelmúltban bejelentette, hogy az ősz folyamán valamennyi, még létező fiókját bezárja. Ezt követően az ügyfelek kizárólag a bank 600 automatájánal vehetnek majd fel, illetve fizethetnek be készpénzt, különféle valutákban, utalásokat pedig csak interneten végezhetnek.

A holland tulajdonban levő pénzintézetnél új szintre emelik a digitális ügyintézést, a számlanyitást vagy bankbetét létrehozását is el lehet majd intézni a számítógép előtt ülve, sőt lehetőség lesz hiteligénylésre is interneten keresztül. Az év elején az ING-nek még 33 fiókja volt az ország nagyvárosaiban.

Kapcsolódók

Kimaradt?