Az adóügyi forradalom hatása: 1,2 millió alkalmazottnak csökkent a fizetése

Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) által közzétett adatok szerint 1,2 millió alkalmazottnak csökkent a fizetése a magánszektorban az adótörvénykönyv módosításainak hatályba lépése után.

Mint ismert, 2017/79-es sürgősségi rendelet többek között a munkáltatóról az alkalmazottakra hárította át a társadalombiztosítási járulékok kifizetését. Az előírás hatályba lépése után négy hónappal csak a munkaadók 50 százaléka módosította olyan formában a munkaszerződéseket, hogy az alkalmazottaknak ne csökkenjen a bérük az adótörvénykönyv módosítása miatt – közölte a BNS.

A szakszervezeti tömb idézte a munkaügyi felügyelőség adatait, amelyek szerint a munkaadók 24 százaléka egyáltalán nem módosította a munkaszerződéseket, egy hányaduk pedig csak egy részét vette át az adóternek az alkalmazottaitól.

Így történhetett meg, hogy márciusban 1 131 418 alkalmazottnak csökkent a fizetése a 2017 novemberi szinthez képest. Közülük 169 440 személynek teljes egészében, 965 978 személynek pedig részben magának kell kifizetnie a társadalombiztosítási járulékokat.

A BNS felhívja a figyelmet arra is, hogy 608 781 alkalmazott számára prémiumok formájában kompenzálta a munkaadó az adóteher áthárítását, a bruttó fizetésüket nem növelte, így több mint 600 ezer személynek bármikor csökkenhet a fizetése.

Kapcsolódók

Kimaradt?