Antal Lóránt a VIBE Kolin: Romániának a V4-ek irányvonalához kellene felzárkóznia

Milyen hatásai vannak a kormányválságnak rövid vagy hosszútávon? Erre kereste a választ Antal Lóránt szenátor és Rácz Béla-Gergely közgazdász, a BBTE egyetemi oktatója a marosvásárhelyi VIBE Fesztiválon, a VIBE Koli második napján.

Rácz Béla-Gergely bevezetőjében kiemelte, hogy minden válságnak elsősorban gazdasági vetületei vannak. Emlékeztetett, hogy a gazdaságpolitikákat három elem mentén lehet megragadni: adópolitika (adók értékének a meghatározása), monetáris politika (amely az infláció értékével foglalkozik), illetve a jövedelempolitika.

A gazdasági kulcsfogalmak ismertetése után a közgazdász elmondta, hogy egy állam gazdaságának megítélésében az egyik legfontosabb tényező a politikum megítélése. Hozzáfűzte, hogy a rendszerváltás óta Romániának 19 miniszterelnöke volt, és ez egyértelműen a politikai struktúra negatív megítélése fele mozdítja el a mutatókat.

Érdekességképpen rávilágított arra, hogy a kulturális tényező határozottan befolyásolja Romániában a politikai instabilitást. Annak érdekében, hogy az ország kimozduljon az instabil helyzetből, alapvető mentalitásváltásra van szükség – vélekedett.

Antal Lóránt: módosítani kellene a lobbitörvényt

Antal Lóránt elmondta: tisztában van azzal, hogy napjainkban a politikumnak nagyon negatív megítélése van, és a politikusokat hibáztatják mindenért. Rámutatott arra, hogy mindenhol a világban a politikumnak egy jól definiált feladatköre van: szabályozás, döntéshozatal, törvényhozás. Ha folyamatosan kormányváltás van, a politikum nem tudja megfelelően végezni a feladatát és a kommunizmus "hagyatékát" megváltoztatni, a köz javára fordítani – fejtette ki.

A szenátor ugyanakkor emlékeztetett: egy hazai politikusnak az érvényben levő törvények sokkal kevesebb mozgásteret engednek meg, mint például egy osztrák politikusnak. Utóbbi gazdasági szakemberekkel együtt dolgozhat ki törvénytervezeteket. Romániában manapság ezért hatalommal való visszaéléssel vádolhatják a politikust, holott egyértelmű, hogy gazdasági szakemberekkel közösen jó törvényeket, jó gazdaság-politikai döntéseket és szabályozásokat tudnának kidolgozni. Ám senki sem meri kezdeményezni a lobbitörvény elfogadását, amely pontosan ezeket a gazdaság-politikai lehetőségeket könnyítené meg és egyértelműsítené.

"Nálunk probléma a társadalmi szakadás, töredezettség, amelynek mihamarabbi orvoslására lenne szükség", emelte ki a szenátor, aki szerint nem utolsó sorban "újra kell értelmezni a parlamentáris demokrácia" szerepét. A társadalmi töredezettség a "mindenki, mindenkit utál" sárdobáló magatartásban és a felelősség elhárításában nyilvánul meg. Fontos a társadalmi mentalitásváltás, a társadalmi "mindset" megváltoztatása, amelynek alapfeltétele az együttműködés: a társadalom és a politikai szféra együttműködése – fejtegette a szenátor.

"Connectivity is destiny"- emelte ki Antal Lóránt, hozzáfűzve, hogy a jelen pillanatban Románia nem rendelkezik országközi infrastrukturális kapcsolatrendszerrel, mint például Magyarország. Jelenleg az országnak közel 15 milliárd euróra lenne szüksége ahhoz, hogy megfelelő gázszállítási infrastruktúrát kialakítson. Annak ellenére, hogy nyersanyag-viszonylatban, altalajkincsekben és energetikai értelemben az egyik leggazdagabb EU-s ország, nem tudja megfelelően kamatoztatni tartalékait.

Az RMDSZ politikus úgy vélekedett: Romániának minden lehetősége adott ahhoz, hogy az EU egyik erős tagállama legyen, főleg ha lehetőség nyílik arra, hogy a V4-ek gazdaság-politikai irányvonalához felzárkózzon. Mindennek alapfeltétele a társadalmi béke, amely fejlődést jelent a társadalom számára – jelentette ki Antal Lóránt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?