Elfogadták: jelentős támogatást kérhet a munkaadó, hogy a minimálbérnél többet adhasson

Elfogadta a kormány csütörtökön azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely jelentősen, 2250 lejre emeli annak a támogatásnak az összegét, amelyet a munkaadók igényelhetnek, ha munkanélkülieket és szociális segélyből élőket alkalmaznak. Így már reális lehetőség nyílhat arra, hogy a munkaadó a bruttó minimálbérnél nagyobb összeget adhasson a sérülékeny társadalmi kategóriába tartozó munkakeresőknek. 

A támogatás azoknak is jár, akik inasi, illetve gyakornoki szerződést kötnek.

A sürgősségi kormányrendelet hatályba lépésétől kezdve a támogatás összege 900-ról 2250 lejre nő.  Azok a munkáltatók, akik teljes munkaidővel, meghatározatlan időtartamra alkalmaznak valamely tanintézményt frissen elvégzett fiatalt, 12 hónapon keresztül havi 2250 lejes támogatásban részesülnek minden egyes frissen végzett után. Azon munkaadók, akik meghatározatlan időtartamra, teljes állásban alkalmaznak tanulmányaikat befejező, fogyatékkal élő személyeket, havonta 2250 lejes támogatásban részesülnek 18 hónapon keresztül.

Szintén 2250 lejes támogatásban részesülnek 12 hónapon keresztül azok a munkaadók, akik 45 év fölötti munkanélkülieket, hosszú ideje munkanélküli személyeket, vagy olyan fiatalokat alkalmaznak, akiknek még soha nem volt munkahelyük, nem tanulnak és nyilvántartásba vették őket a munkaerő-ügynökségnél. Ugyanezt a támogatást azok a munkáltatók is megkapják, akik gyermeküket egyedül nevelő munkanélkülieket alkalmaznak. Minden esetben a támogatás feltétele, hogy a munkáltató legalább 18 hónapon keresztül fenntartsa munkaviszonyát az alkalmazottal.

A fogyatékkal élő személyeket alkalmazó vállalatok 12 hónapon át részesülnek a 2250 lejes segélyben, feltéve, hogy fenntartják a munkaviszonyt legalább 18 hónapon keresztül. Ugyanerre összegre jogosultak azok a cégek is, amelyek teljes munkaidővel alkalmaznak 5 évvel a nyugdíjkorhatár előtt álló munkanélkülieket.

A sürgősségi kormányrendelet valamiért nem tér ki azokra, akik diákokat alkalmaznak a vakáció idejére. Jelenleg az a munkaadó, akik tanulókat, diákokat foglalkoztat a vakáció ideje alatt, 250 lejes támogatást igényelhet. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?