Miniszter: tiszteletben tartjuk a gázvezeték megépítésére vállalt határidőket

Románia tiszteletben fogja tartani a bolgár-román-magyar-osztrák (BRUA) gázfolyosó romániai szakaszának megépítésére vállalt valamennyi határidőt - olvasható az energiaügyi minisztérium pénteken kiadott közleményében, amelyet az Agerpres hírügynökség idézett.

A közlemény szerint Anton Anton energiaügyi miniszter csütörtökön és pénteken részt vett Szófiában a közép- és délkelet-európai gázpiacok összekapcsolását célul kitűző CESEC munkacsoport miniszteri találkozóján. A tárcavezető beszédében aláhúzta annak fontosságát, hogy a gázvezeték megépítésében érintett valamennyi állam egy időben, párhuzamosan haladjon a munkálatokkal. Nyomatékosította, hogy Románia betartja a határidőket és idejében meg fog épülni a vezeték romániai szakasza, amely mint emlékeztetett, lehetővé teszi majd, hogy a Fekete-tengerben kitermelt földgáz eljusson a Romániával szomszédos országokba.

Az Agerpres tudósítása szerint a megbeszélésen jelen volt Miguel Arias Canete energiaügyi biztos, aki megerősítette, hogy a BRUA gázfolyosó alapvető fontosságú beruházást jelent a résztvevő országok gázhálózatának összekapcsolása szempontjából, és megerősítette: az Európai Bizottság támogatja a beruházást.

Megállapította, hogy Románia jól halad a beruházás konkrét kivitelezésével. Az európai biztos aláhúzta, hogy a gázfolyosó stratégiai fontosságú beruházás az energiaforrások bővítése szempontjából, ami növelni fogja a versenyt és az energiaárak csökkenéséhez vezet. A biztos szerint Közép- és Kelet-Európában a gázárak magasabbak, mint Nyugat-Európában annak ellenére, hogy a térség közelebb van a fő forráshoz, Oroszországhoz, ezért kell együttműködniük egymással a gázfolyosó megépítésében résztvevő országoknak.

A gázszállítási rendszerüzemeltető, a Transgaz június elején kezdte meg a BRUA romániai szakaszának építését. A csaknem félmilliárd eurós beruházás több mint harmadának (179 millió eurót) költségeit az Európai Unió fedezi.

Kapcsolódók

Kimaradt?