Megszavazták: érvényesíteni lehet a a mezőgazdasági zsebszerződéseket

Az országos, szisztematikus kataszterezés során az első telekkönyvezésnél érvényesek lesznek a mezőgazdasági zsebszerződések is – elfogadta a parlament az RMDSZ törvénymódosítását. 

Különösebb bürokrácia és anyagi megterhelés nélkül, ezentúl hivatalosan telekkönyvezhetik a mezőgazdasági zsebszerződések értelmében szerzett területeket az érintettek. Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője rámutatott arra, hogy több ezer gazdát érint a módosítás, és nagy előrelépést jelent a kültelkek telekelésében, főleg a vidéki környezetekben.

"A módosítással tisztázzuk a mezőgazdasági területek körüli, sok éve tartó tulajdonviszonyokra vonatkozó problémát. Sikerült törvényes megoldást találnunk az egyik olyan kataszteri gondra, amely több évtizede fennáll” – mutatott rá Korodi. Hozzátette, hogy a létező zsebszerződések kétharmada nem rendelkezik közjegyzői hitelesítéssel, mivel telekkönyvek hiányában történt az adásvétel, így nem volt lehetséges a szerződés hivatalosítására.

Az RMDSZ már négy éve jelezte a kataszteri hivatalnak ezt a problémát, azonban erre csak parlamenti úton lehetett törvényes megoldást találni –emlékeztetett a frakcióvezető. A módosítás nemcsak a zsebszerződések helyzetét tisztázza, hanem azon gazdáknak is segít rendezni tulajdonjoggondjaikat, akiknek a telekkönyvét az 1938/115-ös rendelet-törvény alapján állították ki, azonban ez utóbbi esetében 2009-től harminc évre visszamenőleg, azaz 1979-ig nem lehet módosítás az illető telekkönyvben.

A jogszabályt az államfőnek is ki kell hirdetnie, hogy érvénybe léphessen. 

Kapcsolódók

Kimaradt?