Székely termékekkel ismerkedtek Manchester lakói

Idén is nagy népszerűségnek örvendett a már második alkalommal megszervezett Góbéfest az angliai Manchester szívében június 22-24 között az Albert-téren.

Az eseménnyel a Kárpát-medence gazdag kultúráját és gasztronómiáját kívánják megismertetni az Egyesült Királyság lakóival. A különböző kulturális programok mellett Hargita Megye Tanácsa alintézménye a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség szervezésében több mint tíz Székely termék termelő is népszerűsítette a térségünk értékeit. Így a Fenyőalja Egyesület részéről Orbán Melinda és Ambrus Klára lekvárokat és szörpöket állított ki, Becze Franciska kézműves ékszereket hozott a fesztiválra. A Szent Ábrahámi gyógynövényes kert képviseletében Csiki Emese gyógynövényekkel volt jelen. Albert Flórián gyógynövényekből készült termékeiből is vásárolhattak az érdeklődők. Gyergyószentmiklósról Bartha Zsolt mézzel, a Székelyfalat hentesáruval, Salamon Éva tojásfestési termékeivel volt jelen. A Zolsport a kürtőskalács készítés teljes folyamatát mutatta be a téren megfordulóknak. A csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúra sörkülönlegességeit is megkóstolhatták. Mindezek mellett Hargita megye turisztikai célpontjait és kikapcsolódási lehetőségeit a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás beszámolóiból tájékozódhattak. A jó hangulatot a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes biztosította.

Kovászna megyéből a sepsiszentgyörgyi Tőkés Zsolt és barátai hivatásos táncosok és gyerekeik kápráztatták a közönséget koreografált néptánc jelenetekkel. A Selfish Murphy ír-kelta punk zenével szórakoztatta a fesztiválra kilátogatókat. A szintén háromszéki származású Dancs Annamari is fellépett Manchesterben. Kulináris élményeket nyújtott Székely csárdájában a sepsiszentgyörgyi Ganesa vendéglő.

A fesztiválon résztvevő Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke szerint tekintettel a Góbéfesten látott nagyszámú érdeklődőre kijelenthető, hogy van igény Székelyföld kultúrájának, értékeinek bemutatására és ezt folytatni kell a jövőben is. Mint mondta, a megye és a székelység nagykövetei a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosai és a Székely termék védjeggyel rendelkező termelők által képviselt kulturális, gasztronómiai és szellemi értékeinket nagyszerűen bemutatták a szigetország lakóinak is, ugyanakkor felemelő érzés volt látni, ahogyan a téren az elszármazott magyarok együtt énekelték a népdalokat és táncoltak a néptáncosainkkal.

Ördög Ottilia, a Góbéfest főszervezője a tavalyinál is sikeresebbnek értékelte az eseményt, ahol ismét megmutathatták székely kultúránkat, hagyományainkat és összehozta a székelyeket, magyarokat az Egyesült Királyságból, a közösségi médián keresztül pedig az egész világból. Mint mondta Manchester polgármestere, June Hitchen és Luthfur Rahman tanácsos mellett idén több mint 15 ezer látogató nyerhetett betekintést a székelyek gazdag kultúrájába. – Hargita megye büszke lehet művészeire, a Székely termékekre, a Csíki sörre, hisz a Góbéfesten, Manchesterben kivívták a csodálatot. Jó volt együtt működni egy nagyon ügyes rendező csapattal és remélem, hogy folytathatjuk sikeres együttműködésünket a jövőben is. Köszönjük Székelyföld! – tette hozzá Ördög Ottilia.

Becze István, Hargita megyei tanácsos, a vidékfejlesztési és mezőgazdasági szakbizottság vezetője fontosnak nevezte a megyei tanács további támogatását és résztvételét az ehhez hasonló rendezvényeken, hiszen sok kis termelő nem engedheti meg magának az ezzel járó költségeket. – Egyrészt megerősíti a minőségi termékeket előállító családi vállalkozásokban a hitet, hogy érdemes továbbra is ezzel foglalkozni, másrészt térségünk, Székelyföld megismeréséhez és elismeréséhez járulnak hozzá, elérve azt, hogy egyre több külföldi vendég szemében legyen vonzó célpont, valamint erősödjön a helyi gazdaság – emelte ki Becze István.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója kiemelte, hogy az ügynökség részéről a továbbiakban is fontosnak tartják a külföldi népszerűsítő rendezvényeket és minden lehetőséget igyekeznek kihasználni a Székely termékek megismertetésére a külföldiek számára is. Mint mondta, a hagyományos termékek közkedveltségét jól tükrözi, hogy a fesztiválon jelen lévő termelők közel négy tonna terméket tudtak értékesíteni. Ugyanakkor szórólapok és prospektusok által mind a 122 védjeggyel rendelkező termelő termékeit is megismerhették az érdeklődők.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?