Az Udvarlej győzött a Digitális Kalákán Székelyudvarhelyen

Székelyföldi kriptovaluta, annak alkalmazása, az Udvarlej lett a legjobb a Digitális Kaláka! szoftverfejlesztő versenyen. A legjobb alkalmazásokat vasárnap díjazták Székelyudvarhelyen, a Hargita Business Center dísztermében.

A benevezett 8 csapat olyan prototípusokat dolgozott ki, amelyek a helyi civil társadalom mindennapjait segítik, különböző online platformok, applikációk alkalmazásával. A 402 Payment Required csapat szoftver prototípusa nyert, amely az Udvarlej kriptográfiai fizetőeszköz alkalmazást dolgozta ki. Az Udvarlej alkalmazás bevezetése elősegítené a tőke helyben tartását és erősítené a helyi gazdaságot is. Mindemellett erős közösségépítő funkciója van és adománygyűjtési lehetőségként is alkalmazható. Az Udvarlej az első, székelyföldi kriptovaluta lenne.

Simon Károly, az U-Hub koordinátora kiemelte, hogy mind a nyolc résztvevő csapat értékes és innovatív szoftver-prototípust mutatott be, amelyeket a helyi közösség szolgálatába állítva jelentősen elősegítenék a helyi civil szféra kohézióját és felzárkóztatnák Székelyudvarhelyt az okos megoldásokat alkalmazó városok kategóriájába. Az Udvarlej mellett, a jelenlevők megismerkedhettek a kérdésbank-alkalmazás lehetőségével, a helyi parkolóhelyek megtalálásának okos megoldásával, a helyi sporttevékenységek népszerűsítésére és támogatására kidolgozott szoftverekkel, valamint a microlearning helyi alkalmazásainak lehetőségével.

Az eseményen jelen volt Jakab Attila városmenedzser, aki elmondta, hogy a jelen legnagyobb kihívása, hogy hogyan lesz képes egy város megtartani és újabb munkaerőt bevonzani a fejlődés érdekébe. Kiemelte, hogy Székelyudvarhely mivel kisváros és infrastruktúrája nem feltétlenül engedi meg pl. egy autóalkatrész-gyár működtetését, így megoldást jelentene egy helyi IT-hub kialakítása. Egy ilyen jellegű IT-hub Székelyudvarhelyt feltenné az IT-szektor térképére, és jelentősen fellendítené a helyi gazdaságot.

A Digitális Kaláka! IT-verseny egyik legnagyobb hozadéka az, hogy egészen elképesztő innovatív megoldásokat dolgoztak ki 48 óra alatt a csapatok a helyi közösség igényeire építve – emelte ki Simon Károly. Az IT szuperhősök valóban elfoglalták a várost és a helyi fejlesztési szoftverprogramok nagyköveteivé váltak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?