Kalákában okosítják a szoftverfejlesztők Székelyudvarhelyt

Digitális Kaláka! címmel háromnapos számítógépes programozási verseny indult pénteken Székelyudvarhelyen, amelynek célja okos, digitális megoldásokat találni a helyi közösség problémáira.

A rendhagyó vetélkedőre nyolc csapat nevezett be Erdély minden szegletéből. A legtöbben Kolozsvárról érkeztek, a jelentkező csapatokban román ajkú programozók is vannak. A versengő csapatoknak a következő témakörökben kell szoftvert fejleszteniük:

  • sporttevékenységeket népszerűsítő és sportoktatást támogató közösségi platform
  • e-önkormányzati és lakossági ügyintézést támogató rendszer
  • a helyi tömegközlekedést promováló digitális megoldások
  • turisták és helyi lakosok számára kialakított információs képi háttér
  • természetismereti mobilalkalmazás
  • helyi digitális gazdaság-gyorsító megoldások
  • intelligens informatikai rendszerek a helyi forgalom optimizálására
  • microlearning a közösségi tudásmegosztásért.

A csapatoknak 48 óra áll a rendelkezésükre teljesíteni a feladatot. Munkájuk eredményét egy három tagú szakmai zsűri fogja elbírálni, előre meghatározott szakmai szempontok alapján. A legfontosabb kritériumok az innováció, a kivitelezés és koncepció, a hatékonyság és fejleszthetőség. A csapatok által kidolgozott szoftvereket egy erre a célra kialakított online platformon tekinthetik majd meg az érdeklődők, a forráskódot nem hozzák nyilvánosságra.

Az IT-szektor és a civil társadalom találkozója

A vetélkedőt a Székelyudvarhelyi Közösség Alapítvány, a U-Hub IT közösség és Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala közösen szervezte. A pénteki megnyitón mondott beszédében Szakács Paál István, a székelyudvarhelyi Hargita Business Center inkubátorház vezetője többek között a székelyudvarhelyi IT-szektor tevékenységének fontosságát emelte ki, amely a leginkább a helyi közösség és vállalkozások területén hozhat újat és rendhagyót.

Gálfi Árpád polgármester köszöntőjében elmondta: Székelyföldön rendhagyó esemény a Digitális Kaláka, amelynek elsődleges célja az IT-szektorban dolgozó szakemberek hazacsalogatása, a városba vonzása. Reményei szerint a csapatok olyan megoldásokat dolgoznak ki, amelyek Székelyudvarhelyt egy lépéssel hozzásegítik ahhoz, hogy okos várossá fejlődhessen.

Csáki Rozália, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: a Digitális Kaláka! az IT-szektor és a civil társadalom találkozója, amelyen keresztül visszaadható a civil szférának a cselekvés. Az alapítvány felhívására összesen tizenöt, a közösséget érintő témát javasolt a város lakossága. Ezekből tízet választottak ki versenyfeladatként az IT-csapatok számára. „Közérthető, jó és működőképes megoldásokat várunk, amelyek hatékonynak és hasznosnak bizonyulnak a közösség számára” – mondta Csáki Rozália.

Simon Károly, a U-HUB koordinátora elmondta: ha ki kellene fizetni, a Hargita Business Center konferenciatermében összegyűlt IT-s szakemberek munkájának piaci értéke közel 50 ezer euró. Kiemelte ugyanakkor, hogy a fiatal programozók nem a felajánlott díjak – melynek összértéke 5000 lej – miatt érkeztek, hanem a szakmai kihívás és szórakozás mellett a közösség érdekébe kívánják állítani a tudásukat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?