Elfogadták a fiataloknak szánt kamatmentes kölcsönről szóló rendeletet

Elfogadta a kormány csütörtöki ülésén azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely kamatmentes hitelt ad fiataloknak, de nem csak.

A rendelet szerint a 16 és 26 év közöttiek legtöbb 40 ezer lejes kölcsönt vehetnek fel abban az esetben is, ha nincs munkaviszonyuk. Az összeg további 20 ezer lejjel egészíthető ki, ha az ügyfél a kölcsön megtérítése alatt munkát vállal. A 26 és 55 év közötti állástalan személyek is jogosultak egy legtöbb 35 ezer lejes hitelre abban az esetben, ha tovább szeretnének tanulni, vagy képzéseken szeretnének részt venni.

A rendelet szerint az a kedvezményezett, aki nem áll munkaviszonyban, a hitelfelvételhez kezesre lesz szüksége. A hitelt több részletben lehet lehívni, a kiállított számláktól függően. A kölcsön visszafizetési futamideje tíz év a türelmi időszakkal együtt. Az igénylő a finanszírozóval közösen dönti el, hogy mennyi legyen a türelmi idő, azzal a kikötéssel, hogy a finanszírozónak kötelessége figyelembe vennie a tanulmányi éveket. A türelmi időszak nem lehet több öt évnél.

A felvett kölcsönt, amelyre az állam 80 százalékos garanciát vállal, kiadványokra; magániskolákra, képzésekre, mesteri-, doktori-, MBA- tanulmányokra; házbérre, bentlakások költségeire, lakásépítésére, -vásárlásra; orvosi kezelésekre, műtétek, orvosi beavatkozások költségeire; kulturális események, fesztiválok bérleteire, publikációkkal járó kiadásokra; szoftokra, nyomtatókra, számítógépekre lehet többek között fordítani.

A kamatokat és az egyéb költségeket az Országos Gazdasági Előrejelzési Bizottság költségvetéséből állja a kormány. Minden évben megszabnak egy keretösszeget, így elképzelhető, hogy egy adott évben nem tudnak minden igénynek eleget tenni. Becslések szerint a programot 8 millióan vehetik igénybe.

Az Országos Gazdasági Előrejelzési Bizottságnak és a pénzügyminisztériumnak 15 nap áll rendelkezésére, hogy kidolgozza a módszertant.

Itt olvashatja, mire figyeljen, ha kamatmentes kölcsönt szeretne felvenni. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?