Mibe fektetik a magánnyugdíj-alapok a befizetett pénzünket?

A kettes pillérbe befizetett nyugdíj-hozzájárulásokból közel 7 milliárd lejt fektettek a pénztárak tőzsdén jegyzett cégek részvényeibe.

Megsínyli a bukaresti értéktőzsde, illetve az ott jegyzett cégek a nyugdíjrendszer második pillérének jövője körüli bizonytalanságot. A kormány azt tervezi, hogy opcionálissá teszi a magánnyugdíj-alapokba történő befizetéseket, azt azonban nem lehet tudni, hogy mikortól léptetnék életbe az intézkedést. Egyes ellenzéki politikusok és gazdasági elemzők attól tartanak, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) a magánnyugdíj-pénztárak vagyonának államosítását tervezi, bár ezt a kormány képviselői határozottan tagadják.

A hét magánnyugdíj-alap mostanáig 6,9 milliárd lejt fektetett tőzsdén jegyzett vállalatok részvényeibe, s ezzel a bukaresti értéktőzsde legaktívabb befektetői közé számítanak. A tőzsdén jegyzett 87 cég közül 31-nél birtokolnak részvényeket, egyesekben jelentős tulajdonrészt mondhatnak magukénak.

A legnagyobb befektető a NN Pensii, mely 2,22 milliárd lej értékben birtokol részvényeket, az Allianznak 1,43, a Metropolitannak pedig 1,20 milliárd lej értékben vannak részvényei. A legkisebb értékű, 178 millió lejes részvénycsomaggal a BRD Pensii rendelkezik. A nyugdíjpénztárak számára a kórházakat, rendelőintézeteket és orvosi laboratóriumokat működtető MedLife részvényei voltak a legvonzóbbak, ezeknek 16,2 százaléka tartozik jelenleg a portfóliójukhoz.

Jó befektetés az egészségügy is

Az egészségügy nagyon jó befektetésnek tűnik a pénztárak vagyonkezelői számára, hiszen a Ropharmaba, a Zentivába, az Antibiotice Rt.-be és a Biofarmba szintén bevásárolták magukat. Vannak részvényeik a Transilvania Banknál, a BRD-nél és a Patria Banknál is, előbbinél, mely az ország második legnagyobb hitelintézete, 11,6 százalék a tulajdonrészük.

Vásároltak egy sor állami vállalat, többek között a Transgaz, a Transelectrica, a Romgaz és a Nuclearelectrica részvényeiből is. A legtöbb pénzt, 1,06 és 1,02 milliárdot a Transilvania Bankba és a Fondul Proprietatea befektetési alapba fektették, az OMV Petromnál birtokolt részvényeik pedig jelenleg 872 millió lejt érnek.

Megcsappant a befektetők bizalma a tőzsdén

A kettes nyugdíjpillér jövője körüli bizonytalanság kifejezetten rossz hatással volt a tőzsdére, megcsappant a befektetők bizalma. A BET tőzsdeindex májusban 7,3 százalékkal esett vissza, a nyugdíjpénztárak portfóliójában szereplő cégek közül pedig a MedLife és a Transgaz teljesített a legrosszabbul, részvényeik 6, illetve 4 százalékot veszítettek az értékükből egyetlen hét alatt.

A hét magánnyugdíj-pénztár vagyona 42 milliárd lejt tesz ki. A pénz zömét, körülbelül 36 milliárd lejt, állampapírokban tartják, amelyek bombabiztos, ellenben viszonylag alacsony hozamot biztosító befektetésnek számítanak. A tőzsdei részvények esetén a várható hozam, valamint a rizikó is nagyobb, mivel még a sikeres vállalatok részvényeinek értékét is befolyásolja egy sor külső tényező, melyekre a menedzsment nincs befolyással, mint a piaci viszonyok alakulása vagy politikai döntések.

Kapcsolódók

Kimaradt?