Az EU-ban nőtt, Romániában csökkent az építőipari termelés áprilisban

Az előző hónapokban mért csökkenés után áprilisban már nőtt az építőipari termelés az Európai Unióban és az euróövezetben havi összevetésben - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) kedden kiadott jelentéséből. 

Az előzetes adatok szerint, szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában 1,8 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 1,2 százalékkal emelkedett az építőipar kibocsátása áprilisban az előző hónaphoz képest. A tavaly áprilisival összevetve az euróövezetben 1,8 százalékkal, az unió egészében 0,9 százalékkal nőtt az építőipari termelés.

Áprilisban éves összevetésben az euróövezetben 1,2 százalékkal nőtt, az unióban pedig 0,7 százalékkal csökkent, míg havi szinten 0,2 százalékkal, illetve 0,8 százalékkal esett vissza az építőipar termelése.

Áprilisban a legnagyobb havi növekedést Szlovéniából (+9,8 százalék), Magyarországról (+6,5 százalék) és Németországból (+3,3 százalék) jelentették. A legerősebb, 3,6 százalékos visszaesést Spanyolországban mérték, majd Belgium (-1,8 százalék) és Szlovákia (-1,4 százalék) következik. Romániában szintén visszaesést mértek, ez az érték -1,1 százalék. 

A legnagyobb növekedést 2017 áprilisához képest Lengyelországban (+16,3 százalék), Magyarországon (+14,2 százalék) és Szlovéniában (+12,4 százalék) regisztrálták. A legnagyobb csökkenést Svédországban (-6,4 százalék), Belgiumban (-4,6 százalék), Spanyolországban (-3,4 százalék) és Romániában (-2,7 százalék) mérték. 

A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, ugyanis 12 országból nincs áprilisra vonatkozó adat, és közülük is 8 országra csak negyedéves adatot tesznek közzé.

Kapcsolódók

Kimaradt?