Luxuskörutazás Erdélyben, drága pénzen: Székelyföldet is érinti a Transilvania Train

A Szászföldre koncentráló ötnapos túra egy négytagú családnak akár 2340 eurójába is belekerülhet. Ezért a pénzért császárkori díszőrség várja a gyulafehérvári pályaudvaron, s ágyús díszsörtűz dörög majd a tiszteletére.

Augusztus 22-én második alkalommal indul útnak a Transilvania Train nevű exkluzív turistavonat, amely erdélyi kulturális körútra viszi a tehetős utasokat. A túra Brassóban kezdődik, az első megálló a Székelyföld és a Királyföld határán található Hargita megyei faluban, Szederjesen lesz.  

A részvevők öt nap alatt 20 erődtemplomot és várat tekintenek majd meg, részt vesznek lovastúrákon, hagyományos népi mesterségek bemutatóin, orgona- és kóruskoncertet hallgatnak meg, lesznek nagy evészetek-ivászatok, megfordulnak többek között Segesváron, Nagyszebenben, Medgyesen, Fogarasban, Szászkézden, Szászfehéregyházán és Szászsebesen.

A gyulafehérvári pályaudvaron igazi főúri fogadtatásban lesz részük az utasoknak: XVIII-ik századi egyenruhába bújtatott díszőrség fogadja őket, s a vár ágyúiból pedig díszlövéseket adnak le a tiszteletükre. A 600 km-es körút augusztus 26-án, a brassói vasútállomáson ér véget. A négy éjszakát az utazók négycsillagos szállodákban töltik majd.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki részt akar venni az igényes és exkluzív programon. Aki egyedül, egyszemélyes fülkében utazik, annak 900 euróba kerül az ötnapos kikapcsolódás, a pároknak pedig 1560 eurót kell lepengetniük. Egy négytagú családnak, amelynek gyerekei 4-14 évesek, 2340 euróba fáj a körutazás. A résztvevők a CFR-től bérelt szerelvényen utaznak.

A Transilvania Train körutat két utazási ügynökség, a Free Spirit Travel és a Globe 365 Travel Boutique szervezi. A kezdeményezők a más országokban sikereses működő hasonló projektekből inspirálódtak. Vonatos luxustúrákból Indiában a legnagyobb a kínálat, a Maharaja’s Express 1982 óta szállítja a turistákat, jelenleg immár hét útvonalon. Hasonló idegenforgalmi szolgáltatások a kanadai Rocky Mountaineer és a skót Flying Scotsman.

Még vannak jegyek

A Transilvania Train első, tavalyi járatára 100 személy fizetett be, a túra négynapos volt, fejenként 650-680 euróba került. „A tavalyi év bebizonyította, hogy a termék pénzügyileg életképes. A Transilvania Trainnek identitása van, kezd márkává válni, s a kommunikációba történt befektetés kezdi éreztetni a hatását” – nyilatkozta Cristi Pitulice, a Transilvania Train egyik ötletgazdája. Elmondása szerint, volt olyan, aki a tavalyi túra végállomásán, a brassói állomáson helyet akart már foglalni a 2018-as körútra.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az idei évre 200 helyet hirdettek meg, a kirándulás időtartamát pedig megtoldották egy nappal. A cikk megírásakor voltak még szabad helyek a Transilvania Trainen. Bár a borsos árak alapján azt gondolhatnánk, hogy főleg külföldiek utaznak majd a vonaton, a turisták 70 százaléka belföldi.  A külhoniak többsége Németországból, Hollandiából és Szlovákiából érkezik.

Kimaradt?