Földgázellátáshoz szükséges infrastruktúrát építhetnek ezentúl az önkormányzatok

Ezentúl azok a székelyföldi önkormányzatok is fejleszthetik földgázrendszerüket, ahol eddig nem rendelkeztek a szükséges infrastruktúrával a földgázellátás biztosítása érdekében – mondta Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt követően, hogy az alsóház döntéshozó fórumként szavazta meg azt a törvényt, amely kibővíti az önkormányzat hatáskörét a földgázellátás érdekében. Ezidáig az önkormányzatok ezen a területen csak a saját ingatlanjaikban fejleszthettek. 

A parlamenti szakbizottsági munkálatok alatt Bende Sándor, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője tartotta fent a szövetség módosításait. A képviselőház iparügyekért felelős bizottságának alelnöke elmondta, hogy ezután törvény szavatolja azt, hogy az önkormányzatoknak joguk van ahhoz, hogy amennyiben igénylik, akkor biztosítsák a lakosság számára a földgázellátást.

„A koncessziós szerződéseket ezentúl nem a minisztérium fogja kezelni, hanem ezek is átkerülnek az önkormányzatok hatáskörébe, ez azt jelenti, hogy egy újabb lépést tettünk a decentralizáció felé. Így az önkormányzatoknak a hatáskörébe kerül ezentúl, hogy kiválassza a földgázszolgáltatót, illetve saját költségvetéséből beruházhat a hálózat kiépítésébe” – mutatott rá Bende Sándor.

A Hivatalos Közlönyben történő megjelenését követő 60 napon belül lép érvénybe a megszavazott törvény.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?