Az idei első négy hónapban 4,6 százalékkal nőtt az ipari termelés

Az idei első négy hónapban 4,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához mérten - közölte kedden az országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 6,2 százalék volt a vizsgált időszakban. Áprilisban az ipari termelés 11,4 százalékkal csökkent az előző hónaphoz mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint ugyanakkor 2 százalékkal nőtt. A tavalyi negyedik hónaphoz képest az ipari termelés mind a nyers, mind a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint 3,6 százalékkal, illetve 5,7 százalékkal nőtt.

Az idei első négy hónapban az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 14 százalékkal emelkedett, tavaly áprilishoz viszonyítva a bővülés 14,8 százalék volt, ugyanakkor márciushoz képest 9,2 százalékos visszaesést jegyeztek. A statisztikai intézet szintén kedden közölte, hogy az idei első négy hónapban az új ipari megrendelések 18,6 százalékkal nőttek Romániában. Áprilisban 27 százalékkal bővültek a tavalyi negyedik hónaphoz mérten, ugyanakkor 6 százalékkal csökkentek márciushoz képest.

Tavaly egész évben 8,2 százalékkal nőtt Románia ipari termelése, és az egyik fő hajtóereje volt a belföldi fogyasztás után a 6,9 százalékos gazdasági növekedésnek. Az idén a kormány 5,5 százalékos gazdasági növekedést remél.

Kapcsolódók

Kimaradt?