Az EB növelné az Európai Szolidaritási Testület finanszírozását

Több mint 1,26 milliárd eurót biztosítana az úgynevezett Európai Szolidaritási Testület működésére az Európai Bizottság (EB) a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklusban - jelentették be hétfőn Brüsszelben.

Az EB május elején bemutatott javaslata értelmében az EU következő többéves költségvetése 2018-as árakon összesen 1135 milliárd euró kötelezettségvállalást tenne lehetővé. Az új program révén 2021 és 2027 között legalább 350 ezer fiatal nyújthat segítséget - önkéntesként, gyakornokként vagy munkavállalóként - az arra rászorulóknak.

"A javaslattal az Európai Bizottság megerősítette a szolidaritás előmozdítására és a fiatalok lehetőségeinek megsokszorozására irányuló kötelezettségvállalásait. Mindent megteszünk, hogy az Európai Szolidaritási Testület olyan közösséggé fejlődjön, melynek tagjai készek segítő kezet nyújtani a rászorulóknak Európában és másutt, így részt vesznek a stabil, összetartó társadalmak kialakításában. A fiatalok ezért cserébe új készségeket sajátíthatnak el, új barátságokat köthetnek és elmélyíthetik magukban az európai identitásukat" - közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos.

Günther Oettinger uniós költségvetési biztos pedig leszögezte: "a szolidaritás az Európai Unió egyik legfontosabb értéke". A 2016-ban létrehozott Európai Szolidaritási Testület keretében a 18-30 éves fiatalok különböző szolidaritási programokban vehetnek részt az EU-ban, hozzájárulva ezzel a társadalmi kihívások kezeléséhez, segítséget nyújthatnak például válsághelyzetekben és az utánuk következő helyreállításban.

A résztvevőket 2-12 hónapra elhelyezik egy projekt keretében, például az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem, a természeti katasztrófák vagy a menekültek és migránsok befogadásához, integrációjához való hozzájárulás területén. Eddig 64 ezer önkéntes jelentkezett, sokan földrengés sújtotta olasz területeken dolgoznak, mások hátrányos helyzetű vagy sajátos igényű fiatalokat, menekülteket vagy időseket segítenek Európa számos pontján.

A program 2018 és 2020 között 376,5 millió euróból gazdálkodhat, ennek révén 2020 végéig 100 ezer fiatal európai támogathat majd valamilyen közösséget. A keretköltségvetést és az új szabályokat a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Kapcsolódók

Kimaradt?