Eurostat: Románia az első negyedévben nulla GDP-növekedést produkált

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön kiadott végleges adatai szerint az előzetes adatoknak megfelelően az első negyedévben az exportkereslet csökkenése miatt lassult a gazdasági növekedés mind az euróövezetben, mind az EU-ban. Románia az egyetlen olyan uniós ország, amely nulla GDP-növekedést produkált. 

Az idei első negyedévben 0,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévhez képest az euróövezet 19 és az Európai Unió 28 tagállamában egyaránt. Az előző negyedévben, 2017 negyedik negyedévében 0,7 százalék volt a negyedéves GDP-növekedés mindkét országcsoportban. A szezonálisan kiigazított éves GDP-növekedés az euróövezetben 2,5 százalék, az EU-ban 2,4 százalék volt az első negyedévben. A 2017 negyedik negyedévi éves GDP-növekedés az euróövezetben 2,8 százalék, az EU-ban 2,7 százalék volt. 

Az első negyedévben a legnagyobb negyedéves GDP-növekedést Lettország és Lengyelország érte el, 1,6 százalékosat, a második legnagyobbat pedig Finnország és Magyarország, 1,2 százalékosat. Észtországban a GDP 0,1 százalékkal csökkent az első negyedévben az előző negyedévhez képest, Romániában pedig nem változott.

Az első negyedévi GDP-növekedéshez a lakossági fogyasztás 0,5 százalékos növekedéssel járult hozzá az euróövezetben és 0,4 százalékos növekedéssel az EU-ban, mindkét esetben magasabb növekedéssel az előző negyedévi 0,2 és 0,3 százaléknál. A tőkeberuházások az euróövezetben 0,5 százalékkal, az EU-ban 0,8 százalékkal emelkedtek az első negyedévben, kisebb mértékben az előző negyedévi 1,3 és 1,2 százalékos növekedésnél. 

Az euróövezet exportja 0,4 százalékkal, az Európai Unió exportja 0,3 százalékkal csökkent az első negyedévben az előző negyedévi 2,2 és 1,8 százalékos növekedés után. Az import az euróövezetben 0,1 százalékkal csökkent, az EU-ban pedig nem változott, míg az előző negyedévben 1,5 és 1,4 százalékkal növekedett.

Kapcsolódók

Kimaradt?