Megszavazták a szuverén fejlesztési és befektetési alap létrehozásáról szóló törvényt

Elfogadta a képviselőház szerdán a 33 állami vállalat részvényeit tartalmazó szuverén fejlesztési és befektetési alap létrehozásáról szóló PSD-es törvényt.

A jogszabályt 174 honatya szavazta meg, 98-an ellene voksoltak három tartózkodás mellett. Az alap létrehozását a kormány fő erejét képező szociáldemokraták tűzték ki még a 2016-os parlamenti választás előtt. A tervezet kidolgozása csaknem másfél évet tartott.

A szociálliberális kormánykoalíció által megszavazott jogszabály szerint a befektetési alap törzstőkéje 9 milliárd lej (1,9 milliárd euró) lesz, amit a vállalatok adnak össze fokozatosan öt év alatt. A kormány szerint a szuverén alap megfelelő eszköz arra, hogy nagyszabású infrastrukturális beruházásokat valósítsanak meg.

Az ellenzéki pártok bejelentették: az alkotmánybírósághoz fordulnak és normakontrollt kérnek, mert a képviselőház olyan módosításokat fogadott el, amelyeket a szenátus első házként nem vitatott meg, ami szerintük alkotmányellenes. Az egyik módosítás tíz olyan nagyvállalatot adott hozzá a szenátus által megszavazott verzióhoz, mint az OMW Petrom,  Antibiotice Iași, Oil Terminal, Nuclearelectrica, CE Oltenia, CFR SA, a román posta.

Az ellenzék szerint ezeket kontroll nélkül lehet majd privatizálni, amennyiben a jogszabálytervezet életbe lép. Az alap ugyanis az alárendeltségébe tartozó vállalatok privatizációjáról is dönthet. A kontroll szerepét az a konzultatív bizottság jelentette volna, amelynek tagjai többek között a BNR, a pénzügyi felügyelet, az akadémia, a parlament és a civil szfrérából kerültek volna ki. 

Az ellenzéki média szerint a jogszabályt úgy fogadták el, hogy nem kérték ki az Eurostat jóváhagyását. Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy a szuverén alap létrehozásával lényegében saját politikai céljaira akarja felhasználni az állami vállalatok vagyonát és pénzét.

A jogszabályt az RMDSZ is megszavazta. 

Kimaradt?