Románia lehet a következő uniós költségvetési ciklus vesztese

Nem sok jót ígért a következő hétéves uniós költségvetési ciklus a kelet-közép európai országok számára.

A bennünket leginkább érintő regionális fejlesztési alapok és a mezőgazdasági alapok is csökkennek, viszont megduplázzák a fiatalok külföldi tapasztalatszerzését finanszírozó Erasmus program alapját, amelynek árnyoldala, hogy fiataljaink nyugatra való csábítását szolgálhatja. Románia a katonai mobilitást támogató alapból építhetne autópályákat. 

Az Európai Bizottság által nemrég közzétett 2021 és 2027 időszakra érvényes uniós költségvetési javaslatról kérdeztük Winkler Gyula RMDSZ Európa Parlamenti (EP) képviselőt az Európa Tanács önkormányzati kongresszusa, bálványosi ülése alkalmával. Az EP képviselő szerint az uniós költségvetés csökkenésének oka az, hogy a Brexit miatt évente 7-9 százalékot veszít az uniós költségvetés. A következő hétéves költségvetési tervezet vitáján az körvonalazódik, hogy a nyugati tagállamok többsége nem hajlandó többet befizetni az uniós kasszába, míg a keleti tagállamok nem fogadják el a kohéziós és a mezőgazdasági alapok csökkentését. Winkler Gyula szerint

 több hónapos „harc” következik az európai tagállamok között a pénzalapok szétosztása kapcsán.

Az RMDSZ-es EP képviselő szerint Corina Crețu regionális fejlesztési uniós biztos és Viorica Dăncilă miniszterelnök féligazságot állít, amikor azt mondták a napokban, hogy Románia 8 százalékkal több pénzt hívhat le a regionális fejlesztési alapokból 2021 és 2027 között, mint jelenleg. Winkler Gyula szerint azt mulasztották el megemlíteni, hogy az önkormányzatoknak a jelenleginél többe kerül majd az uniós pénz, mivel a mostani 6-8 százalékos önrész helyett 16-18 százalékra akarják megemelni az önrész mértékét. Például ha egy önkormányzat 1 millió eurós uniós támogatásra pályázik, a jelenlegi 60-80 ezer eurós önrész helyett, 160-180 ezer eurót kell hozzátegyen, ami sok önkormányzatnak csak bankhitel révén lesz elérhető.

Erasmus program: lehetőség vagy agyelszívás?  

Winkler Gyula szerint jó hír, hogy 2021-től megduplázzák – 30 milliárd euróra emelik - a fiatalok külföldi tapasztalatszerzését célzó Erasmus program keretét. Ez az intézkedést viszont a térségre nézve veszélyesnek gondolja Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, aki nemrégiben kifejtette, hogy ezáltal még több pénzt költenek, hogy a képzett fiatalokat Kelet-Közép-Európából nyugatra csábítsák. Winkler Gyula viszont úgy véli az a fiatal aki külföldre akar vándorolni, amúgy is megtenné, ezért gazdaságfejlesztéssel lehetne itthon tartani őket.    

Antal Árpád nemrégiben póttagként vett részt az Európai Régiók Bizottságának plenáris ülésén, ahol Günther Oettinger az unió költségvetési biztosa számolt be a következő időszak kihívásairól. „Nem mondták ki, de egyértelmű, hogy az unió komoly demográfiai válságban van, nem születik elég gyerek, nincs elég munkaerő, hogy az európai gazdaságot, a nyugdíjrendszert fenn tudja tartani, ezért költ Németország 2022-ig 78 milliárd eurót az integrációra, tehát évente közel 20 milliárd eurót, ami több mint Románia évi költségvetésének egyharmada”- mondta a sepsiszentgyörgyi polgármester.

Romániai autópályák katonai mobilitási alapokból?

Winkler Gyula rámutatott, hogy a körvonalazódni látszik egy stratégiai alap, amelyből a katonai mobilitást segítik elő infrastruktúra építésével, hiszen a következő években hangsúlyosabbá válik az uniós határvédelem és alakul a közös európai hadsereg. Az RMDSZ EP képviselő szerint Románia például ebből a stratégiai alapból megépíthetné az autópályáit, hiszen azok a katonai mobilitást is elősegítik. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?