Erdélyben terjeszkedik a vezető magyar műtrágyagyártó

Gabonakereskedelemmel bővíti tevékenységi körét a Nitrogénművek Zrt., a terményt határmenti gazdáktól vásárolják majd.

Helyben bejegyzett leányvállalatán keresztül a Bihar megyei Tulka községben megvásárolt egy 20 ezer tonna kapacitású gabonasilót a magyarországi Nitrogénművek Zrt. A tranzakció értéke 16,5 millió lej, mintegy 3,5 millió euró volt. A silót egy nagyszalontai mezőgazdasági vállalkozótól, Erdei Róberttől vásárolták. „Elégedett vagyok az árral, amit kaptam. A terveiket nem ismerem, annyit tudok, hogy munkásokat keresnek” – mondta a nagygazda, aki körülbelül 5000 hektárt művel Dél-Biharban. A Nitrogénművek idén tavasszal hozta létre tulkai székhellyel a Bige Agro Genezis kft. nevű leányvállalatát.

„Az elmúlt időszakban megnöveltük a romániai forgalmunkat. Azt tervezzük, hogy üzembe állítunk egy szárítóval felszerelt gabonatárolót, és építünk egy műtrágya raktárt, melyből a környékbeli termelőket látjuk majd el. Gabonakereskedelemmel is foglalkozni fogunk. A gabonát a környékbeli termelőktől vásároljuk majd fel, cserébe a nekik eladott műtrágyáért” – nyilatkozta Gyenes Zoltán, a Bige Agro Genezis vezetője a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak. 

Nagy a potenciál

A Nitrogénművek főleg Genezis márkájú termékeikkel vannak jelen a hazai piacon. A vállalat 1997-ben jegyezte be első hazai cégét, Szatmárnémetiben, BH Chemical Impex néven. Ennek 2016-ban 36,7 millió lejes árbevétele volt. “Tavaly nagyon kelendőek voltak a termékeik, elsősorban a határmenti gazdák között. Olcsóbbak, mint a konkurens termékek” – mondja Radu Soldubanu, egy szatmári forgalmazó cég tulajdonosa.

“A hazai mezőgazdaságban nagy fejlődési potenciál van, mert a nyugati szinthez képest egyelőre kevés műtrágyát és gyomirtót használunk. A gyártók tudják ezt, ezért vonzó számukra a román piac. Mi, itt Biharban közelebb vagyunk a Nitrogénművek gyárához, mint az Azomureșéhez, ezért a magyar termékek olcsóbbak. Tudomásom szerint megnövelték a termelési kapacitásukat, a magyar piacon valószínűleg nem tudják már növelni az eladásokat, ezért logikus, hogy nálunk terjeszkedjenek” – nyilatkozta Dan Corbuț, az egyik legnagyobb bihari mezőgazdasági vállalat, a Hegyközkovácsiban székelő Agroind tulajdonosa.

A legnagyobb a magyar piacon

A Bige Holding csoporthoz tartozó, 1931-ben alapított Nitrogénművek Zrt. a legnagyobb magyar nitrogénműtrágya gyártó vállalat. A cég részesedése a magyarországi nitrogénműtrágya piacon 60 százalék. Az elmúlt évben a vállalat árbevételének 35 százaléka az exportból származott. 2017-ben Romániában a növényvédő szerek piaca hozzávetőleg 350 millió euró volt. A Nitrogénművek legnagyobb versenytársai az Azomureș, a Bayer és a Syngenta.

Tavaly is indult egy jelentős magyar tőkéjű mezőgazdasági beruházás Erdélyben, a takarmánygyártással és –kereskedelemmel foglalkozó UBM Feed kft. jóvoltából. A cég 15 millió eurós befektetéssel épít egy évi 220 ezer tonna kapacitású takarmánygyártó üzemet a Maros megyei Kerelőszentpálon. Az elmúlt időszakban egyre több a külföldi beruházó a hazai mezőgazdaságban, a termelés és a kereskedelem terén egyaránt. Ennek fő oka, hogy európai viszonylatban nagy a termőterület, 9 millió hektár, a föld pedig viszonylag olcsó.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?