Felmérés: ezek a legjobb hazai fesztiválok, éttermek, kocsmák és kávézók

Öt erdélyi rendezvény került be az ország tíz legjobb fesztiválja közé, Kolozs megye három eseménnyel képviselteti magát.

Első megjelenésének 18-ik évfordulóján országos online felmérést végzett a Zile Și Nopți műsorújság, amelynek keretében közel 22 ezer olvasó szavazott az általa legjobbnak tartott fesztiválra, kocsmára, étteremre, kávézóra és szórakozóhelyre. A fesztiválszekciót erdélyi rendezvények dominálják.

A legtöbb szavazatot a kolozsvári Untold gyűjtötte be, ami várható is volt, lévén, hogy korábban megkapta a Best Major European Festival díjat is. A második helyen szintén Kolozs megyei fesztivál, a bonchidai Electric Castle végzett, a dobogó legalsó fokát pedig a konstancai Neversea foglalta el.

A Zile Și Nopți olvasói minden bizonnyal az átlagos román polgárnál sokkal nagyobb kultúrafogyasztók, ugyanis a tízes toplista ötödik helyére beszavazták a kolozsvári TIFF-et, a hatodikra nagyszebeni nemzetközi színházi fesztivált, a FITS-et, a kilencedikre pedig a bukaresti George Enescu Fesztivált. A nyolcadik helyre szintén erdélyi esemény, a kemény rock rajongóinak szóló barcarozsnyói Rockstadt Extreme Fest került.

A legjobb éttermek és kocsmák Erdélyben

A többi rangsort kizárólag városi szinten állították össze. A kolozsvári éttermek közül a Mikó utcai Livada kapta a legtöbb szavazatot, megelőzve a Martyt és a város talán legexkluzívabb vendéglőjét, a Jókai utcában levő Baraccát. Némi meglepetésre egy vegetariánus étkezde, a Samsara Foodhouse is felkerült a toplistára, amelynek utolsó helyén a Bulgakov áll.

A kocsmák között a Karolina téri Charlie Pub az éllovas. A második legnépszerűbb az Irish Music Pub lett, amely a legsivárabb belső terű lokálok versenyében is jó eséllyel indulhatna, a harmadik pedig a Petőfi utcai Joben, amelynek eredeti dizájnjára már nemzetközi kiadványok is felfigyeltek.

A kávézók ranglistáját az egyaránt magas színvonalú Meron és Olivo vezeti. A listára felkerült három olyan lokál, a Sisters, a L’Atelier és az Enigma, amelyek nevükben ugyan kávézók, valójában azonban kocsmák, utóbbi steampunk stílusú belsőépítészeti kialakítása figyelemre méltó.

Nagyváradon a Sebes-Körös fölé benyúló Spoon bizonyult a legnépszerűbb vendéglőnek, a Fekete Sas palotában kialakított Lord’s a legjobb kocsmának, a Ristretto pedig a legkedveltebb kávézónak.

Marosvásárhelyen a Privo, a The Office és a Crown Coffee lett a három kategória listavezetője. Mindkét városban bekerült az első tízbe, teljesen megérdemelten, az egykori népszerű magyarországi televíziós újságíró, Frei Tamás kávéházlánca, a Café Frei.

Brassóban a Sergiana, a Deane’s Irish Pub és a Cafeteca vezeti a népszerűségi ranglistát, Nagyszebenben a Benjamin Steakhouse, a Music Pub és a Hug The Mug, Temesváron a Locanda Del Corso, a The 80’s Pub és a Cafeneaua Verde, Aradon pedig az Euphoria Biergarten, a Curtea Veche és a Cristal Cafe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?