FRISSÍTVE: Házkutatást tartottak az ügyészek a Schweighofer gyáraiban

FRISSÍTVE: Öt megyében és Bukarestben tartottak szerdán összesen 23 házkutatást a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) ügyészei, olyan intézményeknél és személyeknél, amelyeket azzal gyanúsítanak, hogy a közbeszerzések elcsalására, adócsalásra és illegális fakitermelésre szakosodott bűnszervezet tagjai. A becsült kár 25 millió euró. FRISSÍTÉS: Közleményben foglalt állást a Schweighofer. 

Az Agerperes hírügynökségnek vádhatóségi források erősítették meg, hogy házkutatások zajlanak a Schweighofer Holzindustrie bukaresti székházában, valamint az osztrák vállalat szászsebesi és radóci gyáraiban is. A gyárak igazgatóit ki is hallgatják.

Vizsgálat folyik a Suceava, Fehér és Hunyad megyei erdészeti igazgatóságoknál is. A DIICOT szerint 2011-től kezdődően több személy bűnszervezetet hozott létre, hogy bizonyos erdészeti hivataloknál szervezett elcsaljanak közbeszerzési eljárásokat. Ezáltal jelentős mennyiségű faanyaghoz jutottak, amelyet aztán a Schweighofer fafeldolgozó üzemeiben dolgozzanak fel. A közbeszerzések során egyes kereskedelmi egységeket eltávolítottak a faanyagra kiírt közbeszerzési eljárásból, és helyettük másokat vettek fel a listára.

A közlemény szerint a kivizsgálások során kiderült, hogy bizonyos famennyiségeket nem vezettek be a könyvelésbe. A DIICOT szerint a faanyag egy része illegálisan kitermelt erdőkből származott. Az ügyészek állítása szerint a bűnszervezet tagjait köztisztviselők segítették a törvényszegésben. A bűnszervezet mintegy 25 millió euróval károsította meg az államot.

A Schweighofer Holzindustrie romániai sajtósától szerettük volna megtudni, hogy tartottak-e házkutatást az ügyészek a rétyi üzeménél is, de Cătălin Hossunak nem állt módjában erről nyilatkozni. Az osztrák vállalat szerdán közleményt adott ki, amelyben arról biztosítja a közvéleményt, hogy együttműködnek a DIICOT-tal az esetleges törvénytelenségek feltárása érdekében.

FRISSÍTÉS: A Holzindustrie Schweighofer együttműködik 

A Holzindustrie Schweighofer együttműködik a hatóságokkal és minden támogatást megad a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóságnak (DIICOT) - olvasható a vállalat közleményében.

"A vállalat alapelve, hogy mindig tiszteletbe tartsa az érvényben levő törvényeket azokban az országokban, ahol tevékenykedik. A vállalat átlátható módon a hatóságok rendelkezésére bocsát minden olyan információt, amely szükséges a nyomozás helyes lebonyolításához. A vállalatnak nem volt előzetesen tudomása a nyomozás tárgyáról. A Holzindustrie Schweighofernek is az az elsődleges érdeke, hogy a vizsgálat gyorsan és korrekt módon lezáruljon " - olvasható a közleményben.

"2017 elején a Holzindustrie Schweighofer egy olyan komplex akciótervet ültetett gyakorlatba, amelynek célja a törvénytelen fakitermelés megállítása és a romániai fenntartható faipar támogatása. A vállalat egy millió eurót költött azért, hogy az ellátási lánc biztonságát megerősítse. Ezek az intézkedések jóval meghaladják a jelenleg Romániában érvényben levő törvényes előírásokat" - írják. 

A Schweighofer a fűrészáru több mint felét exportálja

Tavaly februárban a sajtó a zöld aktivisták győzelmeként számolt be arról, hogy a Schweighofer nem használhatja többé a Fenntartható Erdőgazdálkodási Tanács - a felelős erdőgazdálkodást tanúsító nemzetközi szervezet - védjegyét, miután környezetvédők azzal vádolták a vállalatot, hogy az illegálisan kitermelt fát is felvásárolva bátorítja az erdőirtást Romániában.

A Schweighofer az utóbbi másfél évtizedben öt fűrészüzemet épített Romániában, a fűrészáru több mint 60 százalékát exportálja. A cég honlapján található adatok szerint eddig 778 millió eurót fektetett be Romániában és közvetlenül 2700, közvetve pedig - a beszállítókat is beleértve - mintegy 10 ezer munkahelyet teremtett.

A Newmoney.ro portál tavalyi becslése szerint a romániai fűrészáru több mint kétharmadát százalékát - évi 1,2 millió köbméternyit - a Schweighofer állítja elő. A Schweighofer 2015-ben a Kovászna megyei Rétyen is elindított egy évi 800 ezer köbméter rönk feldolgozására alkalmas üzemet, amely aggodalommal tölti el a székelyföldi környezetvédőket, akik attól tartanak, hogy a hatalmas kereslet gyorsítani fogja a térség erdeinek letarolását. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?