Külföldi befektetések: csökken Románia versenyképessége

Másfél év alatt négy térségbeli állam is csökkentette a cégek nyereségét terhelő adókulcsot. Magyarországon a profitadó 7, Bulgáriában 6 százalékkal alacsonyabb, mint nálunk.

A profitadó mértéke fontos szempont a külföldi befektetők számára, s nemzetközi összehasonlításban jelenleg elég jól állunk ezen a téren, mivel csak 7 uniós tagállam alkalmaz Romániánál alacsonyabb adókulcsot.

A kormány gazdaságpolitikusai ennek ellenére sem dőlhetnek elégedetten hátra, az ország versenyképessége ugyanis romlott az elmúlt közel másfél évben. 2017 eleje óta nyolc tagállam csökkentette a profitadót, köztük négy olyan, mely közvetlen versenytársunk a külföldi befektetők kegyeiért való versengésben: Magyarország, Szlovákia, Lengyelország és Horvátország. Adóemelésre az említett időszakban csak két államban került sor, Szlovéniában és Lettországban.

Magyarország és Bulgária a legvonzóbb

„Egészen a közelmúltig az EU-tagállamok többsége nagyon óvatosan viszonyult az adócsökkentéshez, nem akarták a költségvetési bevételek csökkenését kockáztatni. A fordulópontot az jelentette, hogy az Egyesült Államok 35 százalékról 21-re csökkentette az adókulcsot. Az EU-tagállamok erre gyorsabban reagáltak, mint arra előzetesen számítani lehetett” – mondja Dan Bădin, a Deloitte pénzügyi tanácsadó cég munkatársa.

A profitadó tekintetében az Európai Unióban jelenleg Magyarország és Bulgária a legvonzóbb célpontok a befektetők számára, az anyaországbeli adókulcs ugyanis csupán 9, déli szomszédunknál pedig 10 százalék. Írországban és Cipruson a cégeknek a nyereségük 12,5 százalékát kell adó formájában befizetniük az államkasszába, Litvánia és Lengyelország pedig 15 százalékos adókulcsot alkalmaz, igaz, ez utóbbi csupán a kisvállalatok esetén.

Idehaza 16 százalékos az adókulcs

A legnagyobb arányú, 30 százalékot meghaladó mértékű elvonás Franciaországban, Görögországban és Németországban sújtja a vállalkozókat. Nálunk 16 százalékkal adóztatja az állam a cégek nyereségét.

A profitadó mértéke csupán az egyetlen kritérium a sok közül, melyek alapján a befektetők helyszínt választanak, s ha a többi kedvező, a viszonylag magas adókulcs nem riasztja el őket. Erre az egyik legjobb példa Szlovákia, mely annak ellenére verekedte be magát a kontinens vezető autógyártói közé, a külföldi befektetéseknek köszönhetően, hogy 21 százalékos adóval sújtja a válalaltok nyereségét.

Létezik egy terv, melynek értelmében az Európai Unió egységesítené a tagállamok profitadóját, ami Romániát hátrányosan érintené. Már csak ennek ellensúlyozására is létfontosságú lenne a korrupció visszaszorítása, a közúti-, valamint a vasúti infrastruktúra fejlesztése, a stabil kormányzásból fakadó kiszámítható üzleti környezet és a szakképzett munkaerő biztosítása, melyek révén az ország vonzóbbá válna a külföldi befektetők számára.

A rendszerváltás óta mintegy 64 milliárd euró áramlott az országba befektetések formájában, ami a régióban elég gyenge eredmény, figyelembe véve, hogy Magyarországon 85 milliárd, Csehországban 102 milliárd, Lengyelországban pedig 192 milliárd euró a külföldi befektetések összértéke.

Kapcsolódók

Kimaradt?