Az „új selyemúton” a hazai vállalkozók számára is elérhetőbbé válik a kínai piac

Kína több százmillió dollárt költ világszerte a „Belt and Road Initiative” (övezet és út) nevű program keretében olyan szárazföldi és tengeri útvonalak kiépítésére, amelyek által a kínai termékeket gyorsabban, olcsóbban eljuttathatják a felvevő országokba. Az „új selyemút” visszafele is működik, így a romániai vállalkozások számára is lehetőséget kínál az 1,3 milliárd fogyasztó országát megcélozni termékeikkel – hívták fel a figyelmet a Kovászna megyei kereskedelmi kamara sepsiszentgyörgyi székhelyén szervezett szeminárium résztvevői.

A Kínai Népköztársaság bukaresti nagykövetségének gazdasági tanácsadója, Guang Gang emlékeztetett, hogy régen a „selyemút” jelentette a gazdasági kapcsolatokat Kína számára, majd a hajózás elterjedésével ez háttérbe szorult. A diplomata szerint jelenleg a világnak új platformokra van szüksége a fejlődéshez, és az országok közti együttműködésnek piaci alapon kell megvalósulnia. Kifejtette, hogy az Ázsiai Fejlesztési Bank a „Belt and Road Initiative” program révén jelentős összegeket kínál az infrastruktúra fejlesztésére. A kínai nagykövetség gazdasági tanácsadója elmondta, hogy három éve érkezett Romániába és azt tapasztalta, hogy nem sok infrastruktúra épült az országban, pedig szerinte a kínai cégek ebben tudnának segíteni.

A „Román-Kínai Hargitai Ház” képviselője, Rus Sándor elmondta, hogy Kína azért építi az „új selyemutat”, mert a világ legfejlettebb országait tömörítő G7 csoport elutasította Kína csatlakozását, ezért az ázsiai ország új szárazföldi és tengeri kereskedelmi útvonalakat épít ki, és minden országgal külön együttműködési megállapodást köt. Ennek keretében 11 milliárd dollárt költenek el Romániában. Rus Sándor magyarázata szerint a kínai áru vasúti szerelvényeken már 15-16 nap alatt elérheti Romániát, szemben a hajókkal, amelyeken 40-45 napig utaznak a termékek. Mivel az ázsiai ország nagy mennyiségű árut szállít, érdeke az, hogy a vonatok ne üresen térjenek vissza.

Jön a China Smart Expo

Rus Sándor felhívta a hazai vállalkozók figyelmét, hogy május 31. és június 2. között Budapesten szervezik a China Smart Expót, ahol idén első alkalommal lesznek standok a Kínába exportálni kívánó vállalkozók részére is. A háromszéki kereskedelmi kamara 150 euróval támogatja a háromszéki vállalkozókat, hogy kijussanak erre a vásárra. Novemberben pedig Kínában szerveznek vásárt, amelyen bemutatkozhatnak azok a hazai cégek is, amelyek kínai partnert keresnek.

A Kovászna megyei kereskedelmi kamara elnöke, Édler András szerint elkezdtek együttműködni a kínai kereskedelmi minisztérium által létrehozott CECZ (Central European Trading and Logistic Cooperation Zone) nevű vállalattal, amelynek adatbázisában több mint 600 ellenőrzött és megbízhatónak minősített kínai cég található. Ez a cég ingyenesen segít a hazai vállalkozóknak potenciális partnert találni és az üzlet lebonyolításában is közvetít. Emlékeztetnek, hogy a kínai vállalatok a méretükből adódóan nem állnak szóba európai kis és középvállalatokkal, ezért kereskedelmi hálózatokon keresztül lehet őket elérni.

Kapcsolódók

Kimaradt?