A háromszéki vállalkozások egyre nehezebben találnak munkaerőt

Az álláskínálat meghaladta a keresletet, derült ki a Kovászna megyei Munkaerő Ügynökség (AJOFM) hétvégi állásbörzéjén is, ahol 29 vállalkozás mintegy 600 munkahelyet kínált, de csak 512 álláskereső érdeklődött, közülük is sokan csak azért vettek részt a börzén, hogy ne veszítsék el a szociális segélyüket.

A Munkaerő Ügynökség vezetője, Kelemen Tibor rámutatott, hogy ma már nem éri meg munkanélkülinek lenni, hiszen a munkanélküli támogatás 400 lej körül van, míg a kézbe kapott minimálbér 1 100 lej. Bár Háromszéken még nem általános a magas fizetés, a cégek hajlandóak versenyképes béreket fizetni a jól képzett és motivált alkalmazottnak.

A sepsiszentgyörgyi állásbörze tapasztalata, hogy a munkavállalók a könnyű munkát és rugalmas munkaidőt keresnek, és idegenkednek a túlórától. Kelemen Tibor szerint az állásbörzén megjelent 516 munkanélküliből 240-en szociális segélyből élnek, írástudatlanok, így nehéz számukra munkát találni, de nem is akarnak már dolgozni. A háromszéki munkaügyi szakember szerint a munkakeresők körében nem népszerű a kereskedelem és a könnyűipar, illetve elriasztotta őket a munkaadók által csábítónak szánt kínálat, miszerint „jól fizetik a túlórákat”.

A Kovászna megyei Munkaerő Ügynökség vezetője úgy véli, a vállalkozók úgy kellene megszervezzék tevékenységüket, hogy a nyolc órában lehessen teljesíteni a vállalásokat. Másrészt, szerinte a munkadóknak és munkavállalóknak is változtatniuk kellene a hozzáállásukon – a cégek ötletesebben kellene vonzóvá tegyék ajánlatukat, az álláskeresőknek pedig komolyabban kellene vegyék a felkínált lehetőségeket, hiszen előfordult az is, hogy többen ittasan jelentek meg az állásbörzén.

Kelemen Tibor elmondta, az általa vezetett intézmény munkatársai a következő időszakban felkeresik azokat a szülőket, akiknek gyerekei külföldön dolgoznak és megpróbálják meggyőzni, hogy hívják haza őket. A Munkaerő Ügynökség igazgatója szerint a jó szakembereket már Háromszéken is megfizetik. Példaként említette, hogy egy hegesztőnek akár 1 000 eurós fizetést is megadnak. Emellett a tanulatlan fiatalok számára is vannak lehetőségek, például a mezőgazdaságban vannak munkalehetőségek.

A pályakezdő fiatalok idéntől állami támogatást is kapnak, így az, aki a tanulmányai befejezése után 60 nap alatt bejelentkezik a Munkaerő Ügynökséghez és ez idő alatt munkahelyet talál, annak 1 500 lejes támogatás jár, amit két részletben fizetnek, az első részt a munkába álláskor, a második részletet akkor, ha egy évig megtartották állásukat. Emellett a munkaadók egy évig, havi 900 lejes állami támogatást kapnak, ha pályakezdőket foglalkoztatnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?