A Bolyai utcából indult romániai diadalútjára az amerikai fánk

Négy év alatt nemzetközivé nőtte ki magát az amerikai fánkot sütő marosvásárhelyi vállalkozás, melynek idehaza 17, Franciaországban pedig egy boltja van.

Létezik-e vajon olyan ruhadarab, étel vagy ital ami gyakorta feltűnik  hollywoodi filmekben, s ne lenne eladható? Valószínűleg nem. Ennek ellenére 2014-ig idehaza senkinek sem jutott eszébe, hogy a szülőhazájában donut vagy doughnut néven ismert amerikai fánk minden bizonnyal Erdélyben is kelendő lenne.

Négy évvel ezelőtt két marosvásárhelyi fiatal, Marius Muntean és Andra Otavă nyitotta meg az első hazai amerikai fánksütőt, Donuterie néven. Mindketten műszaki egyetemet végeztek, ám olyan vállalkozásban szerettek volna dolgozni, álljon bár távol tanult szakmájuktól, amit teljes egészében magukénak tudnak érezni. A szerény bolt Marosvásárhelyen, a Bolyai utcában volt, a vásárlókat ablakon keresztül szolgálták ki.

18 hónap alatt megtérült

A tulajdonosok szívük szerint Kolozsváron indították volna be az üzletet, ott azonban nem találtak megfelelőnek tűnő helyiséget. A vállalkozás induló tőkéje 100 ezer lej volt, ebből 30 ezer lejt pályázat révén, az állam által kezdő vállalkozóknak nyújtott vissza nem térítendő támogatásként szereztek.

A Bolyai utcai fánksütőt három hónap elteltével egy hónapra bezárták, átalakították, majd ismét megnyitották. A változtatásoknak köszönhetően a vásárlók száma megnőtt, a befektetés 18 hónap alatt megtérült.

Hosszú sorok Kolozsváron

Az első kolozsvári Donuterie 2015 júniusában nyílt meg, az Unió utcában. Emlékszem, értetlenkedve figyeltem, hogy az első hetekben egész nap, kora reggeltől késő délutánig hosszú sor kígyózott az utcán a fánkos előtt. Nem értettem, mi késztethet arra valakit, hogy félórát várakozzon néhány fánkra. A rejtély megoldásához nem vitt közelebb, hogy megkóstoltam egy donutot, a kinézetre ízléstelen, giccses, ízét tekintve jellegtelenül édes termék nem lopta be magát a szívembe, meg sem közelítette megboldogult nagyanyám hagyományos, porcukros fánkjait.

Időközben rájöttem, a donut azért sikeres, mert menő, jobban mondva cool, fogyasztói javarészt az amerikai tucatfilmeken felnőtt generációk tagjai, akik számára a mozivászonról ismert édesség Amerika ízét jelentheti.

Már Franciaországban is jelen vannak

Az Unió utcai fánksütő előtt napjainkban már nem szobroznak tucatjával a vevők, az amerikai fánk hazai diadalmenete azonban folytatódik. Időközben Kolozsvár két plázájában is nyílt egy-egy Donuterie, de a cég megvetette a lábát Nagyváradon, Temesváron, Nagybányán, Gyulafehérváron, Brassóban, Nagyszebenben, Bukarestben és egy sor vidéki regáti városban is.

Tavaly nyílt meg a franciaországi Le Mans városában az első külföldi Donuterie, s az amerikai fánk erdélyi változatát az Untold és az Electric Castle fesztiválok résztvevői is megkóstolhatták. A Donuterie kft. alkalmazottainak száma 120 körül van, tavalyi árbevétele pedig meghaladta a 10 millió lejt.

Nemzeti Fánk Nap. Az Egyesült Államokban évi 10 milliárd fánk fogy, ami azt jelenti, hogy átlagban minden egyes amerikai polgár, a csecsemőket is beleértve, 30 fánkot eszik megy. A donut olyannyira lényeges eleme az amerikai konyhának, hogy 1938 óta ünnepnapja van. A National Doughnut (Donut) Day-t júnus első péntekén tartják, mikor is a legtöbb fánksütő ingyen vendégeli meg az ügyfeleit. Az ünnepnapot az Üdvhadsereg kezdeményezte, annak emlékére, hogy önkéntesei az Első Világháborúban a front közelében fánkkal kedveskedtek a Központi Hatalmak ellen harcoló amerikai katonáknak.

Kimaradt?