A miniszter cáfolja a környezetszennyezési illetékre vonatkozó sajtóhíreket

A következő időszakban semmiféle környezetszennyezési illetéket nem vezetnek be, de amikor ez megtörténik, akkor az aki szennyez, az fizet elvét fogják követni - jelentette ki csütörtökön Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter. 

A roncsautóprogram kezdetét jelző konferencián a környezetvédelmi tárca vezetője kifejtette: hamisak a sajtó által felröppentett hírek egy esetleges környezetszennyezési illeték összegével kapcsolatban. "Ami a tegnap (március 14-én - szerk. megj. ) bizonyos sajtótermékekben megjelent, az nem igaz. Egyik összeg sem valós az említettek közül" - jelentette ki Graţiela Gavrilescu, hozzátéve, hogy a kérdéssel foglalkozó munkacsoport még nem véglegesítette álláspontját ezzel kapcsolatban, lévén, hogy a helyzet beható tanulmányozását és egy, az állampolgárok számára is érthető képlet felállítását feltételezi egy ilyen illeték bevezetése. 

 

 

Közzétette: Ministerul Mediului - România – 2018. március 15.

 

"Nincs határidő, mert azt akarjuk, hogy amikor nyilvánosságra hozzuk a képletet, akkor az egy realista, az Európai Unió államainak gyakorlatához hasonlítható képlet legyen, amiből világosan kiderüljön, hogy annak kell fizetnie, aki szennyez" - mondta a miniszter. Gavrilescu ezzel azokra a sajtóhírekre reagált, melyek szerint az általa vezetett tárca idén nyártól kezdődően 50 és 3000 euró közti összegű környezetszennyezési illetéket készül kiszabni a gépkocsitulajdonosokra. 

A gépkocsik használata után fizetendő környezetszennyezési illetéket Románia EU-hoz való csatlakozása után, 2007-ben vezették be. Az illeték összegét és megnevezését azóta többször módosították, végül 2017. február elsején eltörölték, a 102 adó és illeték megszüntetésekor. 

Kapcsolódók

Kimaradt?