Autósok, figyelem! Nyártól már fizetni kell a környezetvédelmi illetéket

A nyár elejétől kezdődően vezetik vissza Romániában a gépkocsi-tulajdonosok által fizetendő környezetvédelmi illetéket – tudta meg kormányzati forrásokból a közszolgálati televízió (TVR).

Ennek összege az autó műszaki paraméterei függvényében 50 és 3000 euró között váltakozik majd, és a jármű forgalomba íratásakor kell kifizetni. Ezt az adózási formát három éven keresztül fogják alkalmazni, ezután pedig az összes gépkocsi-tulajdonosra kiterjesztett, progresszív adózási rendszert vezetnek be, német modell alapján.

Mint ismert, az úgynevezett környezetvédelmi bélyegilletéket tavaly februárban törölte el a kormány. Ennek következtében tavaly több mint félmillió használt autót írattak be forgalomba Romániában. A kormány ezért kilátásba helyezte, hogy 2018-ban visszavezetnek egy illetéket.

Több elképzelés is volt

Tavaly november elején Cornel Brezuică, a Környezetvédelmi Alap elnöke bejelentette, hogy összehasonlító leltárt készítenek a 2016. december 31-én és 2017 végén forgalomban levő gépkocsipark széndioxid-kibocsátásáról. Ugyanő vetette fel még szeptemberben, hogy két elképzelés is van a környezetvédelmi adó visszavezetésével kapcsolatban: az egyik szerint a jármű teljes élettartalmára egyszer kellene kifizetni az illetéket, a másik szerint évente állapítanák meg az adó összegét a kibocsátott káros gázok mennyiségének függvényében.

Romániában 2007 óta létezik ilyen adó, amelyet időnként átneveztek. Először az autóregisztrációs adót vezették be 2007-ben, de azt kifogásolta az Európai Unió az áruk szabad mozgásának korlátozása miatt. Románia 2007-es uniós csatlakozása óta vámmentesen lehet használt autót bevinni Nyugatról, Bukarest pedig a regisztrációs adóval próbálta meggátolni, hogy az ország Európa autótemetőjévé váljék.

Az Európai Bíróság 2011 áprilisában állapította meg, hogy Románia megsérti az európai uniós jogot az autóregisztrációs adóval. Ezt követően csökkentették az adó mértékét, majd 2013-ban átnevezték környezetszennyezési illetéknek.

Kapcsolódók

Kimaradt?