A Kolozsvár-Budapest gyorsvasút megépítéséről egyeztettek Budapesten

FRISSÍTVE - A Budapestet Bukaresttel összekötő gyorsvasút megépítésének lehetőségéről egyeztetett kedden Lucian Şova közlekedési miniszter Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel.

A megbeszélést Budapesten tartották egy közlekedési témában tartott miniszteri csúcstalálkozó keretében - tájékoztat közleményében a román szaktárca. A két miniszter közötti egyeztetésen több közlekedési és szállítási infrastruktúrával kapcsolatos téma is felmerült, köztük a Budapestet Bukaresttel összekötő gyorsvasút megépítésének lehetősége - mutat rá a közlemény.

Mint ismert, Szijjártó Péter legutóbbi bukaresti látogatása után arról számolt be: egyetértés van Magyarország és Románia között abban, hogy a térség első TGV-típusú gyorsvasúti összeköttetését Budapest és Kolozsvár között épüljön meg.

A magyar külügyminiszter akkor bejelentette: a magyar kormány egymilliárd forintot hagyott jóvá a Budapest-Kolozsvár közötti vasútvonalterv megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére. A román fél szeretné ezt a vonalat Bukarestig meghosszabbítani: ez nekünk nincs ellenünkre - jegyezte meg Szijjártó Péter.

FRISSÍTÉS: A találkozóról közleményt adott ki a budapesti minisztérium is. Mint írták, tekintettel a rendkívül szoros gazdasági együttműködésre Magyarország és Románia között, a két ország közös érdeke, hogy minél több közlekedési összeköttetést hozzanak létre. 2020-ra elkészül a két ország közötti második autópálya-összeköttetés, amely az észak-erdélyi autópályát fogja összekötni az M4-es gyorsforgalmi úttal. 

A jelenleg csak hétvégén nyitva tartó tíz kisforgalmú határátkelési pont közül kettő hamarosan állandóan nyitva lesz - sorolták. Kiemelték: mindkét ország szándéka, hogy Magyarországot és Romániát minél előbb bekapcsolják az európai gyorsvasúthálózatba. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról tájékoztatta a román közlekedési minisztert, hogy a magyar kormány egymilliárd forintot különített el egy Budapest és Kolozsvár között építendő gyorsvasút megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?