Jobban keres egy nehézipari alkalmazott, mint egy banki hivatalnok

Tavaly is tekintélyes összeggel, közel 600 lejjel nőtt az informatikusok átlagbére, akik immár 6000 lej körül keresnek. A legnagyobb bérfejlesztésnek a faipari alkalmazottak örülhettek, de így is csak 1600 lejt visznek haza.

Informatikusnak menjen, aki anyagi szempontból kényelmes életre vágyik, ezen szakmai gyakorlói keresnek ugyanis a legjobban jelenleg Romániában. Azok számára is kínálkoznak lehetőségek a pénzügyi biztonságra, akik nem akarnak napi 8-10 órán át a számítógép képernyőjére meredni, várja őket a kőolaj- és földgázkitermelés, illetve a nehézipar.

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy tavaly e két utóbbi ágazatban volt a legnagyobb az átlagbér az IT szektor után, 5309 és 5165 lej. Az informatikusok nettó keresete 5974 lej volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Bár a bankszakmáról sokaknak a mesés fizetések jutnak eszükbe, napjainkban ez már csak a felsővezetőkre igaz, 4568 lejes átlagbérrel az ágazat jelenleg a hetedik helyen áll.

Tavaly a biztosítótársaságok és magánnyugdíj-pénztárak, a kőolaj- és földgázkitermeléshez kapcsolódó szolgáltatásokat végző cégek és a légiforgalmi vállalatok is jobban fizettek, mint a bankok. 2008-ban még a hitelintézetek alkalmazottai voltak a legjobban fizetett dolgozók idehaza, lóhosszal megelőzve az informatikusokat, ám azóta az átlagos keresetük csupán 28 százalékkal nőtt. Ezzel szemben több gazdasági szektorban szárnyaltak a bérek az elmúlt 10 évben: az IT ágazatban 169, a nehéziparban 124, a kőolaj-kitermeléssel kapcsolatos szolgáltatások terén 123 százalékkal nőttek.

Csinos bérfejlesztés ment végbe a faiparban és a bútoriparban is, 122, illetve 101 százalékos, ám ennek ellenére mindkettő a legrosszabbul fizető ágazatok közé tartozik továbbra is. A két iparág hangsúlyos jelenléte a Székelyföld gazdaságában az egyik oka annak, hogy Hargita megye évek óta a kullogók között van az átlagbér alapján összeállított rangsorban. Egy faipari dolgozó átlagosan havi 1608 lejt vitt haza tavaly, egy bútoripari pedig 1624 lejt. Tavaly előbbiek bére nőtt a legnagyobb, 22 százalékos arányban, ami rájuk is fért.

Némiképp meglepetés, hogy a jól fizető iparágak közé bekerültek a kiadói tevékenységek is, 4260 lejes átlagbérrel, ami valószínűleg annak a következménye, hogy ide tartozik a reklámkiadványok megjelentetése is. 4000 lejnél magasabb fizetés egyetlen ágazatban, a dohányiparban van még. A 20 százalékos tavalyi béremelésnek köszönhetően a közigazgatásban és a hadseregnél dolgozók is lényegesen többet kapnak az országos átlagnál, nettó 3704 lejt.

A legrosszabban, a korábbi évekhez hasonlóan, 2017-ben is a vendéglátó- és szállodaipari alkalmazottak kerestek, nettó 1393 lejt. A pincérek és bárosok esetében a valós jövedelem ennél természetesen nagyobb, hála a borravalónak, ugyanakkor ebben az iparágban hagyományosan nagyon magas a feketemunka aránya. A gazdaság egészét tekintve az átlagbér 2384 lej volt tavaly.     

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?