Start-Up Nation: a nyertes pályázatok kifizetését sürgeti a MIÉRT

Miután az állam nem teljesíti a vállalt határidőket a Start-Up Nation pályázatait elnyerő fiatalokkal szemben, a Magyar Ifjúsági Értekezlet vállalkozókkal közösen fogalmazott meg kérdéseket, amelyeket az RMDSZ parlamenti képviselője, Apjok Norbert továbbított kedden reggel az érintett minisztériumnak.

Szőcs Endre közgazdász, vállalkozó elmagyarázta: mivel a Start-up Nation utófinanszírozásos támogatás, így a kezdő vállalkozások többsége kénytelen banki finanszírozáshoz fordulnia, amit jóvá kell hagynia a garanciaalapnak is. A projektek megvalósításának pedig a legnagyobb akadályozója maga a garanciaalap, amely egy állami tulajdonban lévő intézmény.

„A procedúra több hónapig is eltarthat, így teljesen bizonytalanná teszi több ezer cég jövőjét és legalább kétszer ennyi alkalmazott egzisztenciáját” – fogalmazott Szőcs.

Napirend előtti felszólalásában Apjok Norbert arra hívta fel a figyelmet kedden, hogy amennyiben a kormány lehetőséget kínál a fiataloknak, akkor meg is kell tennie mindent ahhoz, hogy a program gördülékenyen működjön, és azok, akik nyertek, valós támogatásban részesüljenek. Az RMDSZ-es parlamenti képviselő szerint „látható, hogy a bürokrácia miatt jelenleg több ezer fiatal vállalkozás küzd a fennmaradással, miközben a pályázatban vállaltakat próbálják teljesíteni, ehhez képest az állam nem teljesíti az önmaga által vállalt határidőket.”

Éppen ezért a kereskedelmi és üzleti környezettel foglalkozó tárcát vezető és pénzügyi miniszterhez intézett kérdésben azt várja, hogy mutassák be, milyen intézkedéseket tesz a minisztérium az érdekében, hogy a program során tapasztalt fennakadás megszűnjön, illetve, hogy milyen határidővel vállalják a támogatások előtt álló akadályok elgördítését.

„A román kormány újra meg újra bebizonyítja, hogy inkompetens. Sok olyan magyar fiatal van, aki a hasonló mulasztások miatt soha többet nem fog uniós forrásokhoz nyúlni. Arra kérjük a kormányt, hogy minden eszközével keressen megoldásokat a nyertes pályázatok kifizetésére és ne hagyja cserbe a közel 10 ezer vállalkozni akaró fiatalt” – összegzett Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke.

Tavaly az állam kiemelkedő kezdeményezései közé tartozott a kis- és középvállalkozások támogatására irányuló Start-up Nation Romania program, amely maximum 200 ezer lej vissza nem térítendő támogatást biztosított legfennebb tízezer kezdő vállalkozásnak, az elszámolható költségek 100%-át finanszírozva.

Kapcsolódók

Kimaradt?