Most derült ki: a politikusok bére nő, 22 ezer közalkalmazotté pedig csökken

Miközben a képviselők és szenátorok fizetése átlagban nettó 840 lejjel nőtt januárban decemberhez képest, mintegy 22 ezer közalkalmazotté csökkent. Ez most, február elején, a januári bérek folyósításakor derült ki.

A kormánykoalíció korábban azt ígérte, hogy a tébéjárulékok kifizetésének áthárítása a munkavállalókra nem vezet fizetéscsökkenéshez januártól, illetve az egységes bértörvény szerint csak az alacsonyabb fizetések nőnek. Ennek ellenére a honatyák magasnak tekinthető bére emelkedett, miközben 22 ezer köztisztviselőé zsugorodott.

A román sajtó beszámolói szerint a képviselők és a szenátorok hétfőn kapták meg a fizetésüket. Kiderült, hogy nettó 840 lejjel több került fel a számlájukra, mint tavaly decemberben. Ez 8 százalékos növekedést jelent, miközben a közszférában az átlagos bérnövekedés mindössze 3 százalékos. Egy „mezei” parlamenti képviselő nettó fizetése most 9993 lej.

Sebastian Oprescu, a Közalkalmazottak Országos Szakszervezetének (SNFP) elnöke szintén hétfőn jelentette be, hogy januártól mintegy 22 ezer köztisztviselő fizetése csökken az egységes bértörvény alkalmazása és a tébéjárulékok áthárítása miatt. Közlése szerint egyes minisztériumi alkalmazottak és kormánynak alárendelt megyei intézmények alkalmazottainak fizetése akár 40 százalékkal is kisebb lehet.

Ennek a jelenségnek éppen az a magyarázata, hogy az egységes bértörvény által megállapított felső küszöb miatt az érintettek bruttó fizetése nem emelkedik 25 százalékkal, ahogy a többi közalkalmazotté.  Így ezek a köztisztviselők kénytelenek „saját zsebből”, azaz eddigi nettó bérükből kifizetni januártól az áthárított tébéjárulékokat.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett a koalíció többször hangoztatott ígéretére, hogy januártól egyetlen közalkalmazott bére sem csökken. „Megmutatjuk majd nekik a decemberi és a februári bércédulát, és lássuk, majd akkor mit mondanak. Óriási hazugság, hogy nem csökkennek a fizetések” – jelentette ki Oprescu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?