Jelentősen nőtt tavaly a kiskereskedelmi forgalom volumene

Tavaly 10,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évhez mérten - közölte hétfőn az országos statisztikai intézet.

A nem élelmiszerek eladása 13,2 százalékkal, az üzemanyag értékesítése 12,4 százalékkal nőtt, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítése is 6,8 százalékkal bővült. Decemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 7 százalékkal nőtt az előző hónaphoz mérten, míg 2016 decemberéhez képest a bővülés 13,4 százalék volt.

2014 óta látványosan nő a kiskereskedelmi forgalom volumene. 2013-ban még csak 0,5 százalékos növekedést jegyeztek az előző évhez mérten, majd 2014-ben már 7 százalékos, 2015-ben további 8,9 százalékos növekedést mértek.

2016-ban kétszámjegyű, 13,5 százalékos bővülést mértek a belföldi fogyasztásban, amely tavaly ugyan mérséklődött, de még mindig két számjegyű. A növekedés meghaladta az elemzői várakozásokat, hiszen tavaly év elején egy számjegyű, a 2016-os bővülés megfeleződésére számítottak.

A belföldi fogyasztás azt követően kezdett gyors ütemben növekedni, hogy a kormány több lépcsőben csökkentette az áfakulcsot, amely most 19 százalék a korábbi 24 százalék helyett, kiterjesztette a kedvezményes 9 százalékos áfát valamennyi élelmiszerre, italra és a közétkeztetésre, illetve bér- és nyugdíjemeléseket hajtott végre.

Tavaly a  kormány 6,1 százalékos gazdasági növekedésre számított, ennek a végleges adatait még nem közölték, az idén pedig további 5,5 százalékos GDP-bővülést remélnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?