Az egyetlen romániai gyártású karóra Kolozsváron készül, és fából van

Ha fából vaskarikát nem is, de órát lehet készíteni. Méghozzá olyat, amit a vásárló maga tervezhet meg. A Noah Watches termékei sok országba eljutottak már, Kanadától Japánig.

2013 telén két kolozsvári fiatalembernek az a fura ötlete támadt, hogy fa karórák gyártásából próbáljanak megélni. Egyiküknek sem volt semmiféle tapasztalata sem a famegmunkálás, sem az órabiznisz terén, de úgy döntöttek, belevágnak. „Kicsit őrültek voltunk, de tetszett az ötlet, hogy egy nem-konvencionális anyagból létrehozzunk egy komplex terméket” – emlékezik vissza Ruben Perju, a vállalkozás egyik alapítója. Egy adag őrültség kétségkívül volt a kezdeményezésben, hiszen úgy vágtak bele a projektbe, nem végezve piackutatást, hogy fogalmuk sem volt, van-e igény egy ilyen, igencsak speciális termékre.

Ébenfa és svájci fogaskerekek

Két és fél éven keresztül a cégük nem termelte, hanem vitte a pénzt, a tevékenysége ugyanis kizárólag tervezésre, prototípusok elkészítésére és ezek tesztelésére korlátozódott. Az első, Noah márkájú karórákat 2015-ben dobták piacra, a bukaresti Made in RO vásár keretében. Nagy sikerre nem számítottak, mivel reklámra egy vasat nem költöttek, sőt a cégnek még honlapja sem volt, kizárólag a Facebookon volt jelen rövid ideje.

Mindezek ellenére a vásáron nyolc Noah karóra kelt el, 600 lejes egységáron, amire, lévén szó egy teljesen ismeretlen márkáról, maguk a tulajdonosok sem számítottak. A folytatás hasonlóképpen álomszerű volt: az elkövetkező időszakban a Facebookon havonta körülbelül 40 darabot adtak el, továbbra is reklám nélkül, immár 800 lejes egységáron.

Azóta természetesen elkészült a honlap, s a cég jelen van a közösségi média minden fontosabb oldalán. Tavaly havi szinten már 60, Kolozsváron gyártott fa karóra talált gazdára, 1150-1200 lejes átlagáron.

Már a tizedik modellnél tartanak

A prototípust folyamatosan fejlesztik, jelenleg a tizedik változatot forgalmazzák. Minden egyes darab egyedi, melyet az interaktív honlapon maga a jövendőbeli tulajdonos tervezhet meg, meghatározva a méretet, alapanyagot, színt. Az órák készítéséhez kizárólag extrakemény nemesfát használnak: ébent, mahagónit, guajakfát stb. Ezeket minimális mennyiségben, kis darabokban vásárolják, előzetesen gondosan megvizsgálva, hogy hibátlanok-e. A fát kezelik, de nem festik. A premium minőségű óraszerkezet Svájcból érkezik, az óraüveg szintén.

Egy óra elkészítése négy napot vesz igénybe. A Noah termékek már nem csak a virtuális térben rendelhetők meg, három saját standon is kaphatók, Kolozsváron és Bukarestben. Az eladott órák java része külföldre kerül, a legtöbb rendelés az Egyesült Államokból, Kanadából és az Öböl-menti országokból érkezik, de adtak már el Japánba is. Idén a cégnek már reklámkampánya is lesz, s az offline forgalmazást szeretnék külföldre is kiterjeszteni. A tulajdonosok nagy potenciált látnak a piacban, idehaza és a határon túl egyaránt, s fel is vannak készülve a forgalom növekedésére, a cég gyártási kapacitása ugyanis 250 karóra/hó.

Képzett és kreatív ügyfelek

A Noah termékek vásárlója magasan képzett, az átlagosnál nagyobb jövedelemmel rendelkező, nagy arányban kreatív területen dolgozó személy, merész, nyitott az innovációra, olyan ember, akit a banalitás nem elégít ki, vázolja fel Ruben Perju a tipikus ügyfél arcélét. A megrendelők életkora nagyon eltérő, volt már 12 éves ügyfelük is, aki nagy lelkesedéssel tervezte meg az óráját. Extravagáns igényekkel is szembesülnek néha, az egyik kliens azzal az óhajjal állt elő, hogy a karórája passzoljon a kocsija utasterében levő fa és bőr színéhez.

A Noah jelenleg az egyetlen, Romániában gyártott óra. Léteznek még hazai óramárkák, ám ezeket külföldön szerelik össze. A Távol-Keletre kihelyezni a termelést takarékos megoldás volna, a Noah Watches tulajdonosai azonban, elmondásuk szerint elkötelezettek a kolozsvári műhely fenntartása mellett. 

Kimaradt?