Nem kel el a hazai ültetni való burgonya

A nagy termelők saját maguk termelik meg az ültetni való burgonyát, a háztáji gazdaságokban a saját termésből válogatják ki az ültetni való gumókat – értesített a 7hatar.ro. Ilyen körülmények között nincs igény a minősített ültetőanyagra – vonta le a napokban a következtetést Victor Donescu, a brassói burgonya és cukorrépa kutató intézet igazgatója.pityoka

Míg 1989-ben 10 ezer hektáron termeltek szaporítóanyagot, addig a tavaly mindössze 400 hektáron állították elő ültetni való burgonyát Brassó megyében. A kutató intézet igazgatója szerint a szaporítóanyag előállítása az idén tovább csökken, mivel nincs rá kereslet, és a magasabb előállítási költségek miatt megengedhetetlen, hogy a minőségi ültetőanyagot később az állatok takarmányozására használják.

A brassói kutató intézetnél ökológiai gazdaságok számára is állítanak elő szaporítóanyagot. A „rustic" névre keresztelt fajtából egy kiló 2 lejbe kerül, a konvencionális gazdaságokban használható fajtákból egy kiló ültetni való gumó ára 1,2–1,8 lej között mozog. Egy tonna ára 272–410 euró között mozog.

Az országba nagy mennyiségű ültetni való burgonya érkezik Hollandiából, Dániából és Németországból, tonnánként 700–1000 eurós áron.

Kimaradt?