Lehet, hogy összevonják a 200-as és a 600-as nyilatkozatot

Lehetséges, hogy összevonjuk a 200-as és a 600-as nyilatkozatot - nyilatkozta hétfőn Eugen Teodorovici kijelölt pénzügyminiszter. "Az első kormányülésen elhalasztjuk a 600-as nyilatkozat benyújtásának határidejét (január 31-ről március 1-re - sz.m.), de az is lehet, hogy be sem kell majd nyújtani a jelenlegi formában, mert összevonjuk a 200-as nyilatkozattal" - mondta Teodorovici. 

Ionuţ Mişa pénzügyminiszter a 600-as nyilatkozat kapcsán tartott meghallgatáson azt nyilatkozta a napokban, hogy azok a személyek, akik az említett űrlapon feltüntetett, becsült jövedelemnél kevesebbet valósítottak meg, visszakapják a pénzüket. Ugyanakkor bekerülne a szabályozásba az is, hogy ha valakinek év közben megszűnik az a tevékenysége, amelyből a fizetésen kívüli jövedelme származott, és erről értesíti az adóhivatalt, ezt követően a hátralévő határidők alkalmával nem kell fizetnie (az összeget négy részletben kell befizetni) - tette hozzá a tárcavezető. 

A 600-as űrlapot, amely a társadalombiztosítási (CAS) és az egészségbiztosítási (CASS) járulékokra vonatkozik, azoknak a magánszemélyeknek kell kitölteniük, akiknek a nem fizetésből származó bevételük 2017-ben meghaladta a minimálbér tizenkétszeresét (12x1.900 lej, tehát a 22.800 lejt). 

A 600-as űrlap benyújtási határidejét március 1-jéig kiterjesztenék, derül ki abból a sürgősségi kormányrendelet-tervezetből, amelyet közzétettek a pénzügyminisztérium honlapján. A halasztást azzal indokolják, hogy sok adófizető számára újdonságot jelent ez az  űrlap, és számukra gondot jelenthet a határidő betartása. 

Kapcsolódók

Kimaradt?