A sepsiszentgyörgyiek szavazhatnak arról, hogy mit fejlesszen az önkormányzat

A sepsiszentgyörgyiek online felmérés keretében dönthetik el, hogy az önkormányzat milyen befektetésekkel foglalkozzon idén, jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatón Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere emlékeztetett, a város idei költségvetése megszenvedi a személyi jövedelemadó 16-ról 10 százalékra való csökkentését, hiszen számítások szerint emiatt hétmillió lejes bevételkieséssel számolnak. A polgármester szerint ezt elsősorban a beruházások sínylik meg, hiszen az önkormányzatnak és az alárendelt intézményeknek működniük kell.

Antal Árpád szerint összeállítottak egy 40 tevékenységgel, illetve beruházással kapcsolatos listát, és azt január 28-án, hétfőn közzéteszik a városháza oldalán, illetve más online fórumokon. Ezeket a sepsiszentgyörgyiek rangsorolhatják, így adnak feladatot idén az önkormányzatnak. A polgármester elmondta, a város vezetésének van egy víziója, amelyet követnek, de kaptak olyan visszajelzéseket a városlakóktól, hogy rosszul állítják fel a prioritásokat. A mostani online felméréssel érkező visszajelzések révén korrigálják a prioritáslistát, mondta Antal Árpád.

Hozzátette, sok esetben a pályázati lehetőségek is meghatározzák, hogy milyen beruházással foglalkoznak. Példaként említette, hogy most a közszállítás felújítására van lehetőség, még akkor is, ha sokan úgy gondolják, hogy másra kellene több figyelmet és erőforrást fordítani. Antal Árpád szerint az idei évben szeretnének minél több Európai Uniós pályázatot benyújtani, amelyek meghatározzák majd a következő éveket. „Tíz éve mondjuk, hogy EU-s és kormányzati pénzekből kell a várost fejleszteni, nem pedig az emberek pénzéből, így lehet az adókat alacsony szinten tartani”, mutatott rá a polgármester.

Antal Árpád becslései szerint Sepsiszentgyörgy önkormányzata idén a tavalyinál 20 százalékkal kevesebb pénzből gazdálkodhat. Elkészítették a város idei költségvetését, amelyet a város honlapján bocsátottak közvitára. Az adófizetők február 6-ig véleményezhetik a büdzsét, módosítási javaslatokat is megfogalmazhatnak. Sepsiszentgyörgy idén 105 millió lejből gazdálkodik. A tervezet szerint az idei bevételből, vagyis a 105,4 millió lejből 83 milliót költenek a működésre, és 22,4 millió lej marad a fejlesztésekre.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?