Kálnoky gróf szerint Nyugat-Európa a bűnös a lóhúsbotrányban

Az erdélyi Kálnoky Tibor gróf szerint Romániát jogtalanul érik támadások az európai lóhúsbotrány miatt, mivel annak bűnösei Franciaország és Nyugat-Európa – írja a The Telegraph.

A brit lap internetes oldalán olvasható cikkből kiderül, hogy Kálnoky Tibor gróf – aki egyébként Károly walesi herceg ismerőse és a herceg két romániai vidéki birtokát is irányítja – szerint a lóhúsbotrány kapcsán Romániára irányuló támadások álszentek és elsősorban a román bevándorlóktól való félelem vezeti azokat.     

kálnoky

Kálnoky Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy Nyugat-Európa villámgyorsan Romániát tette meg bűnbaknak, amikor felmerült, hogy román vágóhidakról érkezett francia cégekhez annak a húsnak egy része, amelyet aztán marhahúsnak átcímkézve adtak el. Kálnoky Tibor szerint tipikus, hogy ha egy botrányban felmerül Románia neve is, mindenki az országot kiáltja ki bűnösnek, miközben valójában épp az a bűnös, aki Romániára mutogat – fejtette ki a lapnak. 

Hozzáfűzte, hogy a lóhúsbotrány bűnösei épp Franciaországban és a Nyugaton vannak. Ők azok, akik megrendelték a lóhúst és mindezt tudva belekeverték saját termékeikbe. Egyik román vágóhíd ellen sem nyomoznak, amely lóhúst adott el Nyugat-Európába, és mindkettőnél ott vannak azok a dokumentumok, amelyek szerint lóhúst szállítottak francia cégeknek – emelte ki Kálnoky Tibor. A gróf kifejtette: a román mezőgazdaságon belül a kis, élelmiszer termelő gazdaságok dominálnak, amelyek nagyon messze állnak a nyugat-európai, ipari léptékű élelmiszer termeléstől. Épp ez, a modern mezőgazdaság által érintetlenül hagyott, a fenntartható vidéki fejlődést szem előtt tartó táj vonzotta Károly herceget is, és mérce lett az egész országban.     

A lóhúsbotránnyal Kálnoky Tibor szerint kikezdték Románia imázsát, és az ország bűnössé nyilvánításában szerepet játszottak azok a félelmek is, amelyek szerint  a munkaerő-piaci korlátozások jövő évi feloldásával románok árasztják majd el Nagy-Britanniát és Nyugat-Európát.

„Nagyon egyszerű valami csúnyát leírni Romániáról, és itt éppen ez történik” – idézi a lap a grófot, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a lóhúsbotrány nagyjából két héttel az után tört ki, hogy a brit kormány bejelentette, meg kell nyitnia határait a románok előtt, akik majd elárasztják az országot.

Kimaradt?